Nabavljeno 150 novih naslova: Biblioteka u Milićima obogatila književni fond

03.11.2021. | 10:00

Narodna biblioteka Milići nabavila je 150 novih naslova knjiga i didaktičkih igračaka za šta je iz budžeta izdvojeno 1.800 KM, izjavila je knjižničar u ovoj ustanovi Renata Guzina.

Ona je rekla da su učestvovali u nabavci knjiga u okviru sajamskog popusta u knjižarama izdavača “Laguna” i “Delfi” koji je trajao od 15. do 31. oktobra.

“Nabavili smo nekoliko najčitanijih knjiga, popularnu beletristiku, djela klasične književnosti, a ono što nas najviše raduje je kupovina knjiga i didaktičkih igračaka za djecu koje mogu povoljno uticati na razvoj motorike i govora, vizuelne percepcije, koncentracije i pažnje, logičkog razmišljanja i zaključivanja”, navela je Guzina.

Ona je dodala da su uprkos epidemiji virusa korona uspjeli da zadrže broj članova iz prethodnih godina i da se u proteklih šest mjeseci ove godine učlanilo 114 novih čitalaca.

“U prvih šest mjeseci bilo je 2.450 posjeta Biblioteci i 22 čitaonici koja djeluje u sklopu ove ustanove, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu, a povećan je i broj pozajmljenih knjiga koji je trenutno 4.058”, izjavila je Guzina.

Za šest mjeseci 2021. godine Biblioteka je nabavila 315 novih monografskih publikacija od čega je 237 kupljeno i 45 dobijeno na poklon.

Guzina je dodala da milićka Biblioteka raspolaže fondom od 28.307 naslova i da trenutno ima 305 članova, sa godišnjim rastom od po deset članova.

Prema njenim riječima, Upravni odbor Narodne biblioteke u Milićima donio je odluku o dodjeli besplatnih članarina penzionerima i odličnim učenicima osnovne i srednje škole, a druga lica godišnju članarinu plaćaju 10 KM.

“Ranije su nam najbrojniji čitaoci bili srednjoškolci, a sada je struktura raznovrsna i uglavnom ljudi koji dolaze čitaju mnogo i različitu literaturu”, navela je Guzina.

Ona je dodala da članovi milićke Biblioteke imaju na raspolaganju besplatnu internet mrežu, gdje mogu pronaći informacije o književnosti, kulturi, obrazovanju, nauci.