Na policama višegradske biblioteke: Promovisan roman “U sebi zatočeni”

12.05.2023. | 22:00

U Višegradu je večeras promovisan roman “U sebi zatočeni” i predstavljena je izložba ikona književnika i ikonopisca Marka D. Markovića.

Objašnjavajući naziv romana, autor je rekao da je imao dva motiva, duhovni koji predstavlja stanje čovjeka malo povučenog od svijeta u sebe da bi stvarao i komunicirao sa Bogom, a drugi dio predstavlja zatvaranje u sebe pred problemom do njegovog rješenja.

Marković je rekao da je ikonopis savršena umjetnost kroz koju se direktno obraća svetitelju i vjeruje da umjetnost može da promijeni svijest čovjeka, ali i cijeli svijet.

Bibliotekar u Narodnoj biblioteci “Ivo Andrić” Ivana Mačar, koja je bila i moderator ove književne večeri, kaže da Markovićeva štiva podsjećaju na ruske klasike.

“Njegove knjige možemo da posmatramo kao svojevrsne vodiče ili priručnike koji nam pomažu u samospoznaji i pronalaženju duhovnog puta, te otkrivanju istina”, rekla je Mačar i naglasila da će se ova knjiga, uz toplu preporuku čitaocima, naći na policama višegradske biblioteke.

“U sebi zatočeni” je četvrti roman Marka D. Markovića i nagrađen je na Šestim književnim drinskim susretima prošle godine u Zvorniku u konkurenciji desetak rukopisa za najbolji neobjavljeni roman.