“Na Drini ćuprija” u dramskom tumačenju Tihomora Stanića večeras u Banskom dvoru

26.06.2021. | 07:46

Djelo “Na Drini ćuprija” u dramskom tumačenju glumca Tihomira Stanića, biće izvedeno večeras (26. juna) u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

– Vjerni poštovalac i više od toga – zaljubljenik u Andrićev opus, poprilično fizički sličan velikom piscu, Stanić je tumačio njegov lik u filmsko-televizijskim produkcijama “Znakovi” (1995), “Lajanje na zvezde” (1998), Žućko (2012)i “Proleće na poslednjem jezeru” (2020). Znalački, sa dubokim emotivnim doživljajem Andrićeve pripovijesti, ali i sa pouzdanim iskustvom dramskog umjetnika, koji zna šta čini efektnu celinu scenskog čina, Stanić je sklopio i angažovano, glumački briljantno izrekao svoj poduži monolog – tačnije originalan Andrićev tekst, koji je naučio napamet – navode iz Banskog dvora.

Kako je sam Stanić rekao, za ideju se vezao prije dvadesetak godina.

– Radio sam te 1999. godine pet meseci po pet sati dnevno i na kraju savladao jednu celinu iz romana “Na Drini ćuprija”, koju sam zajedno sa dr Ljiljom Mrkić Popović priredio kao veče pripovedanja. Te rečenice Andrićeve usvojio sam, govorim ih s lakoćom vrlo često ped publikom, ali i u kafani bez ikakvog povoda. Pronašao sam u Andrićevom delu neiscrpnu inspiraciju za svoj profesionalni život, trening, egzistenciju i od kada sam savladao tekst “Na Drini ćuprija”, i prvi put izveo ovu predstavu, 17. aprila 2001. godine, nikada više nisam morao da se brinem i trpim teror bilo kog pozorišnog reditelja, diktatora, pogrešnog upravnika… Obezbedio sam sebi egzistenciju, znajući da uvek mogu u školama da govorim deci i mladima Andrićev tekst – kazao je Stanić.

Ovaj događaj počeće u 20 časova, a broj mjesta u publici je ograničen.