Na današnji dan rođen Vlado Milošević

10.04.2021. | 16:06

Na današnji dan, prije 120 godina, rodio se Vlado S. Milošević, akademik, profesor, kompozitor, etnomuzikolog iz Banjaluke.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Banjaluci, gdje dobija i prve muzičke osnove. Studije, prvo istorije i geografije, završio je u Beogradu, a potom i muzike, pedagoški smjer, u Zagrebu.

Predavao je na Učiteljskoj i Muzičkoj školi u Banjaluci i Nišu, radio je u Muzeju Bosanske krajine, dirigovao horom SPD “Јedinstvo”.

Kao kompozitor, Vlado Milošević je počeo s harmonizacijama i obradama za hor, prešao na solo pjesme, napisao rukovjet Pjesme sa Zmijanja, što je horska sublimacija njegovog odnosa prema narodnoj pjesmi i stvaralačkom pristupu folkloru, da bi poslije rata komponovao više kamernih i orkestarskih djela, dajući kao krunu svom stvaralaštvu, u formalnom smislu, operu Јazavac pred sudom.

Kao melograf obišao je gotovo svako selo Bosanske krajine i zabilježio sve vrste narodnog pjevanja. Većinu zapisa je transkribovao i objavio u četiri knjige, kojima je kasnije pridodao knjigu o sevdalinci, dvije zbirke pjesama iz NOB-a i knjigu Ravna pjesma. Za izuzetne doprinose u svim oblastima svog rada, Vlado Milošević je dobio više državnih nagrada, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Na širem prostoru nekadašnje Bosanske krajine, Vlado Milošević je svojim djelovanjem obilježio dvadeseti vijek.

Muzej Vlade Miloševića se i danas nalazi u jednoj od starih banjolučkih vila na takozvanom “Carskom drumu”. To je kuća u kojoj je Vlado posljednjih godina stvarao a vile bi uskoro trebalo da budu proglašene zaštićenim spomenicima.

Umro je 6. februara 1990. godine u Banjaluci i sahranjen je na pravoslavnom groblju Sveti Pantelija u Boriku. U čast ovog velikog pregaoca na kulturnom i muzičkom polju, nekadašnjeg direktora i profesora Muzičke škole u Banjaluci, ova škola 23. februara 1990. godine mijenja ime i od tada nosi ime Vlade Miloševića.

Posljednje godine života Vlado Milošević proveo je u jednoj od vila u današnjoj Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, u kojoj je bila njegova spomen-soba. Danas je u toj kući smještena Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka – Beograd”.