Muzejska postavka manastira Gomionica nacionalno blago

04.12.2019. | 16:50

​„Otvaranje Muzeja manastira Gomionica značajno za cijelu Republiku Srpsku, a ne samo za ovaj hram i Banjaluku”, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić nakon osveštanja i otvaranja manastirske muzejske postavke u manastiru Gomionica kod Banjaluke.

Postavka u ovom muzeju, istakla je ministar Natalija Trivić, sabire najznačajnija djela i svu zaostavštinu manastira, ikone, freske, rukopise i štampane knjige od 16. do 19. vijeka.Najavila je da će učenici osnovnih škola dolaziti na izlete u Muzeju manastira Gomionica kako bi se upoznali sa tradicijiom i duhovnom kulturom srpskog naroda.

Trivićeva je istakla da je Muzej rezultat dugogodišnjeg i posvećenog rada stručnjaka Muzeja Republike Srpske, Akademije nauka i umjetnosti i Republičkog sekreterijata za vjere.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da je manastir Gomionica nacionalno blago jer je tolike vijekove preživio pod različitim okupacijama, ratovima, ustancima, a više puta je i spaljivan i iseljivan.

„Ovdje je ono što je sačuvano iz tih turbulentnih vremena i danas je dostupno građanima, đacima, da pokaže trajanje na ovom prostoru, da pokaže dio tog nacionalnog blaga koji se uspio sačuvati”, pojasnio je Radojičić. On je dodao da je grad podržao postavljanje i otvaranje ove muzejske izložbe.

„Važno je i što se ovdje radi o Kočićevoj školi. Ovo je treća lokacija u gradu na kojoj smo u posljednje vrijeme obilježili Kočića”, podsjetio je Radojičić.

Direktor Republičkog sekreterijata za vjere Dragan Davidović rekao je da otvaranja Muzeja manastira Gomionica organizovano povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

„Ovdje će rad biti nastavljen, nastavlja se rad i na velikoj fotomonografiji i na biblioteci, tako da ćemo u ovom manastiru na području Banjaluke imati i duhovno i veliko kulturno sjedište”, dodao je Davidović.

Iguman manastira Gomionica Metodije rekao je da manastir ima prve pisane tragove iz 1540. godine, iako je postojao i mnogo prije toga.

„Danas su na svjetlost dana izašli manastirski eksponati koji su vijekovima čuvani po raznoraznim monaškim prostorijama”, dodao je iguman Metodije.

Muzej je otvoren u okviru duhovne svečanosti povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i manastirske slave Vavedenja Presvete Bogorodice, a osveštao ga je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva.

 

Izvor:(Vlada RS)