Muzej Kozare objavio dvije knjige istoričarke Vedrane Adamović

31.12.2020. | 18:36

Muzej Kozare objavio je dvije knjige istoričarke Vedrane Adamović, i to drugo izdanje publikacije “Godine stradanja 1941/42”, a prvi put publikaciju “Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine”.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić izjavio je da su publikacije plod višegodišnjeg rada Adamovićeve koja je viši kustos u ovom muzeju.

“Tipično za ovog autora su studioznost i primjena naučne metodologije u samom procesu, što je na kraju i vidljivo kroz ove sjajne rezultate”, rekao je Radonjić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je zahvalio Republičkom sekretarijatu za vjere koji je finansirao drugo izdanje knjige “Godine stradanja 1941/42”, zatim Arhivu Republike Srpske i Udruženju arhivskih radnika Republike koji su i koautori, te republičkom Ministarstvu prosvjete i kulture i gradu Prijedoru koji redovno podržavaju rad Muzeja Kozare.

– Značaj ove knjige je i geografski, jer je riječ o Potkozarju, ali i u tome što je akcenat na stradanju civila, na čemu se posebno insistira. Prvo izdanje je štampano u skromnih 60 primjeraka i to nije bilo dovoljno za interesovanje ni stručne, ni šire javnosti, tako da ćemo sad definitivno odgovoriti i na to – naglasio je Radonjić.

Prema njegovim riječima, publikacija “Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine” obrađuje nešto raniji period, vrijeme Prvog svjetskog rata i doba austrougarske vlasti i ulogu Mladena i Sretena u tome.

– Vjerujem da će i ona imati pažnju i šire i stručne javnosti – dodao je Radonjić.

Autor Vedrana Adamović izjavila je da je Muzej Kozare na ovaj način uspješno završio godinu kada je u pitanju izdavačka djelatnost.

– Za nas je to jako bitno jer možemo slobodno reći da je ovo jedna od uspješnijih godina kada je naučno-istraživački rad kustosa u pitanju, što je jedna od djelatnosti koja je u standardnom opisu naših poslova – rekla je Adamovićeva.

Ona je podsjetila da je prvo izdanje knjige “Godine stradanja 1941/42” objavljeno u decembru 2018. godine, a da ovo drugo izdanje ima za saizdavače Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske.

– Posebno smo zahvalni Republičkom sekretarijatu za vjere koji je podržao ovaj naš projekat i bez kojeg štampanje ove publikacije ne bi bilo izvodljivo. Mi smo na ovo ponosni, pogotovo što smo došli do novih saznanja i informacija koja su razlog za objavljivanje drugog izdanja, pored malog tiraža prvog – istakla je Adamovićeva.

Prema njenim riječima, publikacija “Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine” bavi se životom i radom Mladena i Sretena Stojanovića koji su široj javnosti poznati iz kasnijeg perioda, kada su se afirmisali kao formirani ljudi.

– Knjiga se bavi njihovim školskim danima iz Tuzle kao periodom koji je manje poznat i samim tim grad Prijedor u kojem su se rodili i u kojem su živjeli do odlaska u tuzlansku gimnaziju dobija priču kojom se upotpunjuje slika o porodici Stojanović jednim dijelom koji je manje poznat – pojasnila je Adamovićeva.

Ona kaže da se, zbog higijensko-epidemioloških mjera trenutno ne može održati uobičajena promocija knjige, pa je organizovana današnja pres-konferencija.

Prema njenim riječima, klasična promocija treba da bude održana u okviru izložbe “Ljepota, dobrota, istina”, koju Muzej Kozare planira prirediti u vrijeme majskih svečanosti u Prijedoru kojima se obilježavaju i 16. maj, Dan grada, ali i Dan i Noć muzeja.

– Izložba će biti bazirana na dokumentaciji i informacijama do kojih sam došla prilikom stvaranja knjige `Braća Stojanovići i Tuzlanski đački proces 1915. godine` koja je i moj magistarski rad – dodala je Adamovićeva.