Muzej kinematografije dodijelo priznanje: Kevinu Spejsiju uručena nagrada

17.01.2023. | 10:02

Američkom glumcu Kevinu Spejsiju sinoć je uručena nagrada Stela dela Mol koju mu je Nacionalni muzej kinematografije u Torinu dodijelio “kao priznanje za njegov estetski i autorski doprinos razvoju dramske umjetnosti kroz njegovu filmografiju”.

Spejsi je dobitnik prestižnog priznanja, uprkos kontroverznih optužbi za seksualne zločine koje su narušile reputaciju američkog oskarovca.

“Sigurno sam blagoslovljen i zahvalan i ponizan, a moje srce je prepuno, jer je Muzej kinematografije imao petlju da me pozove večeras”, rekao je Spejsi na svečanosti prilikom dodjele nagrade, prenio je Rojters.

Spejsi je poznat je po ulogama u mnogim filmovima kao što su “Sedam”, “Poverljivo u Los Anđelesu”, “Dežurni krivci”, “Američka ljepota”, kao i popularnoj Netfliksovoj televizijskoj seriji “Kuća od karata”.

Dvostruki je dobitnik  filmske nagrade Oskar u kategoriji najbolji glumac u filmu “Američka ljepota” 2000. godine i za najbolju sporednu ulogu u filmu “Dežurni krivci” 2006. godine.

Kevin Spejsi je dobitnik i mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima su Toni, Gremi i Zlatni globus, ali mu je karijera naglo ugrožena prije nekoliko godina, nakon što ga je vise od 20 muškaraca optužilo za seksualno zlostavljanje.

Uoči ceremonije dodjele nagrade, torinski list La Stampa objavio je uvodnik pod naslovom “Italija, zemlja totalne popustljivosti”.

Prošle nedjelje, Spejsi (63) se pojavio na sudu Sautvork u Londonu preko video linka, izjasnivši se da nije kriv po tački optužbe za navođenje na seksualni odnos bez pristanka, tri tačke za nepristojan napad i tri tačke za seksualni napad.

Optužbe su spojene sa ranijom optužnicom od pet tačaka koja se odnosi na navodne seksualne delikte protiv trojice muškaraca između 2005. i 2013. godine, za koje je Spejsi ranije izjavio da je nevin.

Sud u Njujorku prošle godine odbacio je tužbu za seksualni napad protiv holivudskog glumca, koju je podnio njegov kolega Entoni Rap, podsjeća britanska agencija, prenosi Tanjug.