Multimedijalno prezentovana knjiga o Nebojši Glogovcu

03.06.2021. | 09:16

Knjiga o Nebojši Glogovcu “Glogi” sinoć je multimedijalno promovisana razgovorom sa njenim piscem Aleksandrom Ðuričićem i gostima

Pred brojnim posjetiocima koji su ispunili prostor Ustanove kulture “Parobrod” Ðuričić je rekao da nije poznavao, niti u toku svoje novinarske karijere intervjusao Glogovca (1969-2018), već je tek na poziv izdavača krenuo u istraživanje života, lika i djela.

“Znamo da je Glogi veličanstven glumac, a sad sam se uverio da se radi o velikom umetniku, ne samo dramskom, već i o pesniku”, rekao je Ðuričić, koji je u svojoj knjizi prvi put objavio nekoliko Glogovčevih pjesama, koje su prisutnima izgovorili glumci Anica Dobra i Stefan Bundalo.

Ðuričić je rekao da je radeći na knjizi shvatio da među glumcima “postoji Glogovčeva generacija, koja nema veze sa godinama, ali ima veze sa nekom vrstom poštenja, iskrenosti, nepotkupljivosti, prijateljstva i posebnog smisla za humor”.

“Kažu da je živeo samo 49 godina, međutim kad pogledamo šta je ostavio iza sebe, uloge, prijatelje, decu i sve strasti, siguran sam da je živeo mnogo duže”, ocenio je Ðuričić.

Pozorišna rediteljka i književnica Vida Ognjenović je pohvalila knjigu i ideju autora da je napiše, jer je, kako je rekla, Glogovac nedovoljno pročitana knjiga, slojevita i zagonetna.

Glogovac je između ostalih ostvario zapažene uloge u filmovima “Ubistvo sa predumišljajem” (1994), “Bure baruta” (1998), “Nebeska udica” (2000), “Munje!” (2001), “Kad porastem biću kengur” (2004), “Klopka” (2007), “Krugovi” (2013) i “Ravna gora” (2014).

Dobio je mnogo nagrada, a između ostalih Sterijinu nagradu, Cara Konstantina i Pulsku arenu za najbolju mušku ulogu za “Ustav Republike Hrvatske” (2016).