“Mona Liza Srbije”: Čuvena slika “Kosovka devojka” od danas u konaku kneginje Ljubice

02.10.2020. | 17:01

Čuvena slika Uroša Predića “Kosovka devojka”, koju mnogi smatraju srpskom Mona Lizom, biće izložena u Konaku kneginje Ljubice, u Beogradu, od danas do 16. oktobra, u okviru programa “Dani evropske baštine”.

Ovo Predićevo remek-djelo biće izloženo drugi put poslije decenija provedenih u depou Muzeja grada Beograda i nakon što je u junu bilo izloženo u Skupštini grada.

Direktor Muzeja Јelena Medaković rekla je da ova slika nije bila često izlagana, kao i da je fenomen ovog djela, između ostalog, i u tome što za najširu publiku predstavlja djelo od nacionalnog značaja za srpsku umjetnost.

“Građani su je na društvenim mrežama proglasili za Mona Lizu Srbije”, navela je Medakovićeva za Sputnjik.

Ona je istakla da Muzej grada Beograda očekuje početak radova na rekonstrukciji, poslije koje će Beograd dobiti izložbeni prostor kakav zaslužuje, a u njemu će biti prostor i za “Kosovku devojku” i druge slike Uroša Predića.

“Imamo izvanredne kolekcije koje javnost nije mogla da vidi zbog neadekvatnosti izložbenog prostora, ali će, u boljim uslovima, i miljenica naše publike biti stalno dostupna ljubiteljima umetnosti”, rekla je Medakovićeva.

Slika “Kosovka devojka” nastala je 1919. godine i ubraja se u jednu od ikoničnih slika u istoriji srpske umjetnosti i kulture.

Mit o djevojci koja poji ranjenog junaka (Pavla Orlovića nakon Kosovskog boja 1389. Godine) preuzet iz narodne pjesme, postao je simbol posmrtnog pričešća i stradanja srpskog naroda.

Sliku je 1940. godine Muzej grada otkupio od knjižarskog preduzeća “Polet”.