Mnoštvo aktivnosti: Pogledajte program Noći muzeja u Banjaluci

13.05.2022. | 17:31

Različitim aktivnostima u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i Muzeju Republike Srpske biće obilježen 14. maja – Evropska noć muzeja.

Tako će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u ovogodišnjem obilježavanju u fokusu imati povezivanje Akademija umjetnosti Banjaluke i Trebinja, ali i otvaranje novog rekonstruisanog prostora Muzeja.

Manifestacija Noći muzeja počinje u 20.00 časova otvaranjem dvije multimedijalne izložbe, banjalučke umjetnice Borjane Mrđe, profesora na Akademiji umjetnosti u Banjaluci pod nazivom „Dekorativna sopstva“ i trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, pod nazivom „Budućnost se ponavlja više nego istorija“.

Ove večeri će za javnost biti otvorena vrata novog rekonstruisanog prostora nakon završetka prve faze rekonstrukcije objekta koja je obuhvatila ugradnju lifta, renoviranje prostorija za prvu javnu biblioteku za umjetnost u Republici Srpskoj, čitaonicu i istraživačkog centra. Publika će imati priliku da pogleda izložbu foto-dokumentacije koja prati rekonstrukciju Muzeja.

“U toku večeri uživaćemo u zanimljivom i interaktivnom muzičkom programu pod nazivom ‘Noć muzike’ u okviru koje će se studenti muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci predstaviti nizom kamernih koncerata u novom adaptiranom prostoru. Plato ispred Muzeja je rezervisan za nastup di-džeja Dalibora D i ‘Live looping’ performansom Alberta Savića”, saopštili su iz MSU RS.

Ovogodišnja tema Evropske noći muzeja je „Moć muzeja“ (Power of Museums), koja ima težnju  da predstavi muzeje kao mjesta otkrića, mjesta koja nas uče o našoj prošlosti i otvaraju naše umove za nove ideje u izgradnji bolje budućnosti.

Specijalni gosti Noći muzeja su polaznici škole crtanja i slikanja umjetnika Renata Rakića, koji će inspirisani događajima zabilježiti svoje likovne impresije.

Noć muzeja se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“, te Grada Banja Luka u okviru programa manifestacije „Banjalučko proljeće“.

Program će trajati od 20.00 do 00.00 časova. Ulaz za sve događaje je besplatan.

U nastavku pogledajte i program Noći muzeja u Muzjeu Republike Srpske:

18.00 – 19.00 DJEČIJA RADIONICA AUTO-ŠARAONICA“;

18.00 – 22.00 FOTOKABINA;

18.00 – 22.00 VR Gran Turismo iskustvo;

19.00 – 21.00 IZLOŽBA OLD-TAJMERA ISPRED MUZEJA REPUBLIKE SRPSKE;

19.15 IZLOŽBA MINIJATURNIH MODELA AUTOMOBILA SA TERITORIJE BIŠE JUGOSLAVIJE;

19.45 IZLOŽBA „Ljepota brzine i nešto između nas“, MA Mihajlo Nikolić, akademski slikar;

20.00 – 22.00 Baba Djex Tribe, muzički program ispred Muzeja Republike Srpske (u slučaju kiše, u Muzeju Republike Srpske).