Ministarka Trivić potvrdila: Za otkup likovnih djela u idućoj godini 100.000 KM

20.12.2021. | 15:16

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će u narednoj godini, kao vid podrške likovnoj umjetnosti, otkupljivati likovna djela u okviru javnih poziva za šta je planirano 100.000 KM, rekla je resorni ministar Natalija Trivić.

“Radujemo se što ćemo prvi put na ovakav način, organizovano, podstaći naše likovne umjetnike da se jave na javni poziv da bi učestvovali u izboru najboljih djela koja ćemo otkupiti”, istakla je Trivićeva nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima likovnih umjetnika Republike Srpske.

Ona je navela da je uspostavljena saradnja sa Udruženjem likovnih umjetnika Republike Srpske i da je Ministarstvo uputilo inicijativu lokalnim zajednicama da donesu dokumente u oblasti kulture na osnovu kojih će sprovoditi sistemsku podršku razvoju lokalne likovne scene.

“U Republički pedagoški zavod uputili smo zahtjev da se u okviru njihove organizacije napravi i posebno mjesto savjetnika za likovno vaspitanje i obrazovanje po pitanju likovnog vaspitanja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama”, rekla je Trivićeva.

Profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Borjana Mrđa ukazala je na nedostatak broja časova likovne kulture. “Ovakvi sistemi bi nam pomogli da od rane dobi lociramo talentovane učenike”, istakla je Mrđa.

Likovni umjetnik Renato Rakić zahvalio je Ministarstvu za inicijativu za osnivanje Udruženja likovnih umjetnika Republike Srpske, ističući da je to poveznica između institucija i pojedinaca.

“Olakšavamo pristup fondovima, konkursima i realizaciji ličnih projekata. Imamo više od 500 mladih akademskih umjetnika”, naglasio je Rakić.