Milunović: Odlaskom Dare Sekulić Srpska ostala bez vrsnog umjetnika pisane riječi

13.04.2021. | 12:34

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović je povodom smrti Dare Sekulić uputio njenoj porodici telegram saučešća u kojem je naveo da su odlaskom ove pjesnikinje Srpska i srpski narod ostali bez dugogodišnjeg vrsnog umjetnika pisane riječi.

“Iskreno i duboko sam pogođen odlaskom Dare Sekulić, velikog pjesnika i još većeg čovjeka i prijatelja. Njenim odlaskom ostaće velika praznina u umjetničkom stvaralaštvu Srpske. Iskreno saučešće upućujem porodici”, navodi se u Milunovićevom telegramu saučešća.

Milunović je podsjetio da je Sekulićeva u ranoj mladosti, za vrijeme Drugog svjetskog rata i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, spoznala svu golgotu srpskog naroda, ostavši siroče sa spaljenom kućom u Kordunskom LJeskovcu.

“I pored teških uslova u kojima je poslije toga živjela, uspjela je da se školuje, a tugom natopljenu dušu da pretvori u značajan opus umjetničkog stvaranja. Daru sam poznavao lično i u mom životu je ostavila dubok trag kao veliki poznavalac pisane riječi, a prije svega kao prijatelj i savjetodavac sa ogromnim životnim iskustvom”, naveo je Milunović.

Srpska pjesnikinja Dara Sekulić preminula je sinoć u Sarajevu u 91. godini.

Dara Sekulić rođena je 1930. godine u selu Kordunski Ljeskovac. Do svoje 10. godine živjela je u rodnoj kući koja je spaljena 1942. godine.

Nakon pogibije roditelja boravila je po dječjim domovima i đačkim internatima.

Gimnaziju je pohađala u selu Rujevac na Baniji, te Italiji, Splitu, Karlovcu, Zagrebu i Sisku, a Višu školu za socijalne radnike završila je u Sarajevu, gdje je živjela od 1953. godine. Vrijeme posljednjeg rata provela je sa troje unučadi u izbjeglištvu, a u svoj stan u Sarajevu vratila se 2002. godine.

Prema njenoj evidenciji, napisala je 28 knjiga poezije.