Meksička umjetnica: Autoportret Fride Kalo pred publikom prvi put nakon 25 godina

25.08.2022. | 09:52

Kultni autoportret meksičke umjetnice Fride Kalo, daleko najskuplja latinoamerička slika u istoriji, izložen je prvi put u 25 godina u muzeju u Buenos Ajresu čiji ju je vlasnik kupio.

Autoportret “Dijego i ja”, koji je Frida Kalo naslikala 1949. godine, kupljen je u novembru prošle godine na aukciji u Njujorku za rekordnih 34,9 miliona dolara.

Dosad je najskuplja latinoamerička slika bila “Los Rivales” iz 1931. Dijega Rivere, prodata na aukciji 2018. za 9,76 miliona dolara.

Slika Fride Kalo kupljena je za kolekciju Edvardo F. Kostantini, čiji je vlasnik argentinski kolekcionar i osnivač Muzeja latinoameričkih umetnosti u Buenos Ajresu.

Ona će od petka biti najveća atrakcija izložbe “Treće oko” na kojoj će Edvardo Kostantini predstaviti svoju privatnu kolekciju.

“Dijego i ja” je autoportret Fride Kalo, s njenim karakterističnim intenzivnim pogledom, a na čelu iznad obrva je naslikan njen muž, slikar Dijego Rivera.

Iz crnih očiju slikarke sliva se nekoliko suza. Rivera je u to doba bio blizak s jednom slavnom meksičkom glumicom, što je bio uzrok bola za Kalo, izražene na njenoj slici.

Izložba koja je predstavljena novinarima u srijedu ima 240 djela od kojih dobar dio publika nije vidjela gotovo 30 godina. To je slučaj i sa “Dijego i ja”, koja je posljednji put izložena 1998. godine.