Legendarni Šon Koneri! Bond, prvi Džejms Bond slavi 90. rođendan

25.08.2020. | 15:14

Legendarni glumac Šon Koneri danas slavi 90. rođendan.

Proslavio se kao prvi Džejms Bond, glumio je u sedam filmova franšize te je na glasu kao jedan od najseksepilnijih muškaraca na svijetu. Tokom karijere osvojio je mnoge nagrade, među kojima i prestižnog Oskara.

Rodio se u Škotskoj te je uvijek bio na glasu kao veliki šarmer. Njegova majka Eufemia Meklin je bila čistačica, a otac Džozef  je bio radnik u fabrici i vozač kamiona. Šonov prvi posao bio je raznošenje mlijeka. Bio je u ratnoj mornarici Velike Britanije, a osim glume bavio se i drugim poslovima, vozio je taksi i kamion, bio je spasilac na plaži, model…

Sa 18 godina Koneri se počeo baviti i bodibildingom, a od 1951. godine je naporno vježbao s bivšim instruktorom teretane u britanskoj vojsci. Bio je i strastveni fudbaler. Igrao je za klub Bonnyrigg Rose i tada ga je na jednoj utakmici vidio Met Basbi, tadašnji menadžer engleskog kluba Manchester Uniteda. Odmah nakon utakmice ponudio mu je ugovor, ali Koneri je to odbio.

“Shvatio sam da vrhunski nogometaš možeš biti do 30 godina starosti, a ja sam već imao 23 godine. Odlučio sam postati glumac i ispostavilo se da je to bio jedan od mojih najpametnijih poteza”, rekao je svojevremeno.

S glumom je počeo 1951. najprije u pozorištu, a potom je bio u brojnim britanskim serijama i filmovima. Tajni agent Džejms Bond mu je naposljetku promijenio život. Glumio je i u Hičkokovim filmovima te je 2006. dobio nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta. Iste je godine otišao u mirovinu što se glume tiče, ali je radio kao reditelj te je davao glas u animiranim filmovima.

Zbog statusa najseksepilnijeg muškarca, šarmer Koneri ljubio je brojne ljepotice tokom karijere. Dvaput se ženio. Prva supruga bila mu je glumica Dajan Klinto s kojom je bio u braku od 1962. do 1973. Skupa imaju sina Džejsona.

Trenutno je u braku s umjetnicom Mišelin Rokerburn, s kojom se oženio 1975. godine. Varao ju je i to je javno priznao, ali njihov brak je opstao uprkos svemu, piše Avaz.