“Kultura ne smije stati”: “Edit Pjaf” na otvaranju Festivala malih scena i monodrame

17.12.2020. | 16:32

Monodramom Đurđe Vukašinović s autorskim projektom “Edit Pjaf”, u Istočnom Novom Sarajevu u srijedu veče svečano je otvoren 25. Međunarodni festival malih scena i monodrame. 

U okviru trodnevnog festivala biće odigrane po tri monodrame i predstave pozorišta iz BiH. Monodrama “Edit Pjaf” je kabaretska predstava koja ne postavlja pitanje o vječitoj problematici smisla čovjekove egzistencije, već postavlja hipotezu navodeći gledaoca da je sam potvrdi.

“Kabaretska predstava je moja master predstava, tačnije njena druga verzija, koja je imala premijeru 14. februara. I to je bio spoj više oblika teatara”, kazala je Vukašinovićeva.

Festival malih scena i monodrame je, i pored pandemije, i dalje tu sa svojom osnovnom misijom da doprinese razvoju kulturnog života u Republici Srpskoj, rečeno je, između ostalog, na otvaranju festivala.

“Ako znamo da je ovaj festival nastao u vrijeme kada je našem narodu bilo izuzetno teško i da je u to strašno ratno vrijeme gajio dušu, njegovao duh naroda slaveći život, onda me ne iznenađuje da je i ove godine zasijao u svom punom sjaju”, istakla je Tanja Đaković, pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske.

Mladen Janković, direktor festivala, istakao je da je Organizacioni odbor jednoglasno donio odluku da se ne smije odustati i da kultura ne smije stati.

“Kultura nam je nasušna potreba, pogotovo u ovim izazovnim vremenima”, rekao je Janković.

Oznake: Edit Pjaf, Otvaranje