“Kriva Drina” u Zvorniku: Peti Međunarodni festival humora i satire

16.06.2022. | 09:42

Peti Međunarodni festival humora i satire “Kriva Drina” otvoren je večeras u Zvorniku na platoru ljetne pozornice ispred Narodne biblioteke i muzejske zbirke.

Festival je otvorio gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, ističući da su satiričari dali znatan doprinos u predstavljanju karaktera srpskog naroda i njegovog odnosa prema vlasti.

“Želio bi da satiričari iz našeg grada predstave i nas koji smo na vlasti u lokalnoj upravi na jedan svoj način, naravno, što realnije, jer oni koji ne žele ili ne vide sebe onako kako ih vide ljudi od humorističkog pera, treba to, u svakom slučaju, da dožive”, rekao je Stevanović.

Prema programu festivala, večeras je otvorena izložba karikatura Gorana Ćeličanina, te izvedena monodrama “E, moj Todore” /dnevnik jednog seljaka/ po knjizi Bojana Ljubenovića “Srbijo, Bog ti pomogo”, u adaptaciji glumca Јanka Radišića.

Ćeličanin je rekao novinarima da je izložba karikatura dio jedne njegove knjige o šajkači koja će, najvjerovatnije, biti objavljena u septembru.

“U knjizi karikatura bavim se čovjekom koji je ispod šajkače i kad je tužan i kad je zloban i kad je veseo”, rekao je Ćeličanin i naglasio da knjiga ne predstavlja puko srbovanje, nego se bavi karakterom šumadijskog seljaka.

Prema njegovim riječima, ova kapa nije džaba na glavi, ona nosi poseban način razmišljanja, težinu života, tradiciju i mentalni sklop čovjeka koji zna da bude prepreden i glup, kao i sve ono što jedan običan čovjek može da bude u određenoj situaciji.

“Knjiga govori o jednom seljaku Srbinu iz srca Šumadije kome je postalo svega dosta, nije mogao da pamti svoje riječi, pa je počeo da misli i zapisuje zabilješke. Zapravo vidimo jednog čovjeka koji, iako živi na selu, doživljava iste stavri kao i oni u gradu”, rekao je Ćeličanin.

Ističući da čitavo srpstvo opstaje zahvaljujući seljaku, Ćeličanin je rekao da se ponosi onim što je nacrtao o nosiocima šajkače, jer je to pozitivna kritika o ljudima koji se težačkim radom bore za opstanak.

Glumac Radišić je rekao da je veoma ponosan na monodramu “E, moj Todore”, koja se večeras izvodi 37. put.

“Monodrama je nastala u martu 2019. godine, pa je malo zaustavljena pandemijom virusa korona, ali nastavljamo sa njenim izvođenje pred zvorničkom publikom”, rekao je Radišić.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović istakla je da je Drina i hirovita i blaga, a ponekad surova, ali da je uvijek bila inspiracija kulturnim stvaraocima kada je u pitanju književnost i likovna umjetnost.

“Tako je i nama od samog početka stvaranja ove manifestacije Drina bila inspiracija da festivalu damo naziv “Kriva Drina” “, rekla je ona.

Drugog dana festivala biće predstavljena knjiga “Selo se veseli” autora Dragiše Božića, te prikazan film “Korona, sumnjivo lice”, a završnog dana petog Međunarodnog festivala humora i satire “Kriva Drina” u petak, 17. juna, biće održano veče aforizama na kome će nastupiti aforističari iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Organizator feastivala je Narodna biblioteka i muzejska zbirka, a pokrovitelj grad Zvornik.