Kritike već počele: Objavljene prve dvije epizode “Gospodar prstenova”

03.09.2022. | 15:30

Otkad je najavljena prije nekoliko godina, seriji “Gospodar prstenova” su mnogi predviđali propast. Imala je težak zadatak: da zadovolji publiku koja je voljela da gleda istoimenu trilogiju, ali da ponudi nešto još bolje.

Učetvrtak su objavljene prve dvije epizode (nove epizode će se emitovati svakog petka, počevši od naredne nedjelje), a kritike su već počele. Da li je pred gledaocima katastrofa ili trijumf? Briljantno ili dosadno? Neuspjeh koji su joj mnogi predviđali ili sasvim suprotno?

Evo šta kažu kritike.

Magija pripovjedanja

Džejms Ponjevozik, glavni televizijski kritičar “Njujork Tajmsa” piše da u početku serija “ne izmišlja ponovo prsten”. Ali dočarava vizuelnu čaroliju filmova i što je još važnije uspijeva povremeno da kreira sopstvenu magiju pripovijedanja. Neke od tih svijetlih trenutaka dolazi u obliku “čovjeka zvijezde”, koji putuje u Srednju zemlju meteorom i kroz prikaz Galadrijele, piše Njujork Post.

“Nemirna, opsjednuta Galadrijela možda nije čist Tolkin, ali je zanimljiva”, dodaje Ponjevozik.

Visoka očekivanja

Kako naglašava Ros Dauthat, kolimnista Tajmsa, postoje visoka očekivanja da visokobudžetne serije ne samo naprave uspjeh već i da kreiraju pravac za novo doba televizije: doba Blokbastera televizije. Kao glavni izazov ove serije, Dauthat ističe humanizaciju epskih karaktera i likova u centru pažnje sa kojima publika može da se identifikuje.

“Seriji je potrebno više politike i ličnosti i nemagičnih konflikata”, dodao je.

Nedostatak dubine

Majkl D.C. Drout koji proučava Tolkinova djela zazire od trenda stvaranja franšiza od književnih dela pogotovo u ovom slučaju, gdje se to uradio bez znanja i dozvole preminulog autora. On predviđa da moguće razočaranje serijom zbog nedostatka “literarne i moralne dubine” Tolkinovog svijeta.

“Dosadna i blaga”

Kritičar Daren Franič je veliki deo serije opisao kao “dosadnu” i “blagu”, ali se nada da će naredne epizode biti manje poput “Ono što ja zovem Srednjom zemljom, karaoke”. Za sada brine što se smije tamo gde ne bi trebalo, zbog mapa (“više smešno nego informativno”), specijalnim efektima (skoro pa “Monti Pajton”) i zapletima.

“Tako poznato”

Leon Miler iz “Poligona” smatra da su prve dvije epizode ​​serije “kratke”, uprkos tome što su “impresivno filmski” urađene sa “bravuroznim radom kamere”.

“Sve je to sjajno, ali je tako poznato”, piše on.

Povratak u Srednju zemlju

“To je povratak ispunjen spektaklom u sa ljubavlju prikazanu Srednju zemlju”, piše Kevin E.G. Peri iz “Independenta”.

Peri kao jedan od najboljih dijelova serije ističe male proto-hobite poznate kao Harfutse.

“Harfutsi su ti koji zaista čine da Prstenovi moći rade”, piše on dodajući da pastoralne scene uspjevaju da uhvate magiju BBC verzije “Hronika Narnije“ iz kasnih 1980-ih godina.”

Siva zona

Kritičar “Los Anđeles Tajmsa” Robert Lojd smatra da se serija uklapa u sivu zonu, “ni katastrofa ni trijumf”, dodajući da smatra da su ženski likovi u prvom planu, posebno Galadriel od koristi za seriju.

Kao jedinu potencijalnu manu ističe da kada serija prikazuje rasizam iz sveta fantazije odlučuje da “previše očigledno usvoji jezik savremenih američkih predrasuda da bi istakla stvar”. Ali to je, kaže, “prije pitanje lošeg pisanja nego loše ideje”, piše b92.