Korona zadala novi udarac: Obustavljen rad pozorišta u Banjaluci

04.11.2020. | 11:05

Taman kada je kultura u Banjaluci počela da se budi i dobija više prostora da diše i stvara, korona virus je zadao još jedan udarac, te ponovo zatvorio pozorišta.

Narodno pozorište Republike Srpske je u subotu, dan nakon održane premijere predstave “Derviš i smrt”, koja je ranije odgađana zbog pogoršanja epidemiološke situacije, obustavilo rad naredne dvije sedmice.

Kako iz pozorišta poručuju, odluka o obustavljanju rada isključivo je definisana kao mjera predostrožnosti imajući u vidu da se epidemiloška situacija pogoršala.

“Situacija koja nas je zadesila predstavlja izuzetno težak period za oblast umjetnosti i kulture. Od marta tekuće godine smo izgubili značajne prihode od prodaje karata i neophodan je podsticaj”, rekla je direktorka ove kulturne ustanove, Maja Dodig.

Publika je ovu odluku dočekala sa razočarenjem, posebno kada je u pitanju igranje predstave „Derviš i smrt“, koje svi Banjalučani željno iščekuju.

“Prisutno je ogromno interesovanje publike za predstavu ‘Derviš i smrt’. Sva tri termina nakon premijernog izvođenja su rasprodata. Nadamo se da naša publika ima razumijevanje, jer je u ovom trenutku zdravlje na prvom mjestu”, naglasila je Dodigova.

Slična situacija zadesila je i Gradsko pozorište „Jazavac“ koje je juče obustavilo rad. Iz ovog pozorišta navode da biletarnica neće raditi do 10. novembra i da je izvođenje predstave „Celo telo tu me boli“, koje je planirano za 7. novembar, otkazano. Takođe, otkazuje se i premijera predstave „Skupština“, kao i sva izvođenja ove predstave tokom novembra.

Razlog je još jednom, pogoršana epidemiološka situacija.

I Dječije pozorište Republike Srpske je prestalo izvoditi predstave od prošlog vikenda, a kako kažu, neće igrati ni ovaj.

“Svjesni smo situacije i ne želimo se takmičiti sa virusom. Ipak, kao što naša publika i svi naši pratioci mogu da vide, mi to nismo javno objavili. Nećemo da zbunjujemo ljude i da stvaramo paniku. Za ova dva vikenda koja ne igramo, neće propasti ništa. Ako situacija bude povoljnija, mi igranje nastavljamo već naredni vikend”, rekla je direktorka pozorišta, Ljiljana Labović Marinković.

Ona naglašava da je najvažnije da su glumci tu, svi na broju i svi zdravi.

“Mi najnormalnije radimo, ali igranje predstava je pomjereno. Pauza u igranju neće značajno uticati ni na jedno pozorište u svijetu, jer publika će uvijek biti tu kada vremena budu bolja. Mi smo odgovorno društvo i sigurna sam da se naši teatri stalno preispituju koliko je odgovorno igrati danas, te nastoje svoju publiku sačuvati. Ono što možemo izgubiti je novac, ali novac nema nikakav značaj u odnosu na čovjeka. Ja ne želim da izgubimo nijednog roditelja, nijednu baku, ni dedu koji ulaze u naše pozorište. Oni su važniji od svakog novca”, poručila je.

Ona dodaje da u ovoj situaciji žele prenijeti pozitivne poruke i podršku, te će njihova sljedeća objava biti kada ponovo budu igrali i nadaju se da će to biti što prije.

“Mi sprovodimo sve potrebne mjere u ovoj situaciji. Naša publika su djeca i dede i bake, to su sve osjetljive grupe na koje moramo posebno da pazimo. Ne želimo izgubiti povjerenje naše vijerne publike. Već sada smišljamo šta za dječicu možemo pripremiti u decembru. Možda neko pokretno ‘Snješkovo’ kako bi se družili vani. U svakom slučaju pratimo situaciju i smišljamo šta je najbolje za naše posjetioce”, objasnila je, piše Spskainfo.