Korona “umiješala prste”: Odložena beogradska premijera filma “Dara iz Jasenovca”

15.04.2021. | 12:05

Svečana beogradska premijera domaćeg filma “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Gage Antonijevića, planirana za 22. april, biće odložena zbog trenutne kompleksne epidemiološke situacije.

Novi datum premijere biće naknadno objavljen u skladu sa ublažavanjem epidemioloških mjera i poboljšanjem trenutne zdravstvene situacije.

Podsjećanja radi, dirljiv i edukativni film reditelja Predraga Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić okupio je istaknutu glumačku ekipu Republike Srpske i Srbije predvođenu mladom Biljanom Čekić koja u svom prvom filmskom pojavljivanju tumači lik dvanaestogodišnje djevojčice Dare suočene sa strahotama logora Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

Pored mlade Biljane, vodeće uloge iz Republike Srpske tumače Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Ðorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi. Ostale uloge najmlađih zarobljenika povjerene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Milici Janjić, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću.

Scenografiju za film potpisuje Goran Joksimović, dok su film producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović. Istorijska drama se osvrće na period 1942 godine, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gdje djeca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gdje ih surovo ubijaju.

Priča “Dara iz Jasenovca” je prikaz sudbine samo jednog djeteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

Prvi dio filma sniman je na lokaciji sela Kolut u blizini Sombora, gdje je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi dio na lokalitetima Bele Crkve. Film je podržala Vlada Republike Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a distributer filma je MCF MegaCom Film.