Koncert Lidije Bojinović i Željke Jovanić: Publika uživala u izvođenju djela Ludviga van Betovena

22.09.2020. | 11:47

Koncert Lidije Bojinović (violina) i Željke Jovanić (klavir) održan je u ponedjeljak uveče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Publika je imala priliku da uživa u nadahnutom i virtuoznom izvođenju djela Ludviga van Betovena. Ove godine proslavlja se značajan jubilej – 250 godina od rođenja ovog slavnog kompozitora, te je koncert predstavljao svojevrstan omaž ovom velikanu umjetničke muzike.

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Violinistkinja Lidija Bojinović i pijanistkinja Željka Jovanić izvele su tri Betovenove sonate.

“Ovaj koncert posvećen je djelima velikog kompozitora Ludviga van Beotvena, jer je ova godina u znaku jubileja 250 godina od njegovog rođenja. Uložile smo mnogo snage i energije da se pripremimo za ovaj koncert i da na dostojan način izvedemo kompozicije ovog velikana”, kazala je Željka.

Tri Betovenove sonate koje su se našle na repertoaru spojile su koncept životne priče.

“Prva sonata na našem repertoaru je zapravo prva Betovenova sonata pisana za violinu i klavir. Ona je nekako karakteristična za njega, ima sve te oznake njegovog tipičnog stila. Zatim četvrta sonata je već iz perioda kada on počinje da gubi sluh. A treća sonata na našem repertoaru je sonata u Ef – duru. Ona je kao neko pomirenje sa situacijom i pobjeda života nad svim nedaćama koje nas snađu. To je na neki način  Željkina i moja  poruka za kraj koncerta, da uprkos koroni i svim ovim nezgodnim okolnostima, život mora da ide dalje i da ne može da stane”, ističe Lidija.

Koncert u Banskom dvoru njihov je prvi nastup poslije karantina.

“Banski dvor na svu sreću ima dobro rješenje za ovu situaciju sa ograničenim brojem ljudi u publici. Bez obzira što je to samo 50 posjetilaca, lijepo je da se nešto dešava i da sviramo. Nekih velikih planova nemamo. Ne znamo kakva će biti sutrašnjica, planiramo dan za danom, a kad se ukaže neka prilika da sviramo, sigurno ćemo je iskoristiti“, dodala je Željka.