Koncert ansambla harmonika “Anantango”

19.03.2019. | 17:42

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 26. marta 2019. godine (utorak) u 20.00 časova održaće se koncert ansambla harmonika ANANTANGO iz Zenice.

Besplatne pozivnice za koncert svi zainteresovani mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora od četvrtka 21. marta 2019. godine.

Program koncerta:

  1. Bach: Aria
  2. Boellman: Toccata
  3. Giordano: Misteriosa Venezia
  4. Derbenko: Harmonikasi sviraju dzez
  5. Dvorzak: Slavenski ples
  6. Brahms: Madjarski ples
  7. Hacaturjan: Grcki ples
  8. Piazzolla: Oblivion
  9. Piazzolla: Chiquillin de Bachin
  10. Galliano: Tango per Claude
  11. Hermosa: Anantango
  12. Lijepi li su ducani
  13. Anadolka
  14. Pjevat ćemo sta nam srce zna
  15. Tahiri: Bosanska rapsodija

ANSAMBL HARMONIKA ANANTANGO

U zimu 2017. godine, na inicijativu dirigentice Aldine Aganović, nastaje jedinstveni ansambl harmonika „ANANTANGO“ iz Zenice. Jedinstven po tome što ga čine čak četiri generacije profesora harmonike, više od polovine ansambla su žene…

Harmonikaški ansambl „ ANANTANGO“, koji djeluje pri Udruženju “KASIOPEJA“ Zenica, je grupa satavljena od 9 članova profesora muzičkih škola.

Svrha postojanja ovog ansambla je prvenstveno da kod djece i učenika razvije interesovanje i ljubav za solističko i zajedničko muziciranje, da djeluje na formiranje muzičkog ukusa, da doprinosi razvoju estetske kulture i podizanju nivoa opšte, lične kulture kompletne populacije, te da se bolje i na kompletniji način široj publici predstavi harmonika kao instrument.

Nakon brojnih koncerata koje je „ANANTANGO“ održao širom Bosne i Hercegovine, krajem 2018 godine nastupali su u Pragu (Češka) kao i u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu (Hrvatska). Početkom 2019 godine, na poziv svjetski poznatog CRO Guitar Tria, „ANANTANGO“ je imao nastup u prelijepom Dubrovniku (Hrvatska).

Repertoar „ANANTANGA“ je urađen na jedan moderniji i slušniji način gdje svako može naći nešto za sebe.

Izvode se djela Baha, Picole, Derbenka, Hermosa, Bramsa…

 

(BL PORTAL)