Književa manifestacija u Sremskim Karlovcima: Svečano zatvoreno 51. “Brankovo kolo”

20.09.2022. | 10:39

Književna manifestacija “Brankovo kolo” svečno je zatvorena u najstarijoj srpskoj Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima gdje je uručena međunarodna nagrada “Branko Radičević” za ukupni stvaralački opus pjesniku i piscu Ranku Risojeviću iz Banjaluke.

Nagradu u Risojevićevo ime na sinoćnoj svečanosti primila je Banjalučanka iz Novog Sada Svetlana Pavlović Pap, jer je laureat zbog zdravstvenog stanja bio spriječen da dođe.

Pročitana je Risojevićeva pjesma “Jesen” iz Antologije srpske poezije /1847-2000/ koju je štampalo “Brankovo kolo”, saopštili su organizatori.

Publiku i goste svečanog zatvaranja pozdravio je predsjednik “Brankovog kola” Nenad Grujičić, koji je rekao da misija manifestacije ima iscjeljujući karakter u vremenu destrukcije čovjekove prirode.

Grujičić je naglasio da pola vijeka “Brankovog kola”, od 1972. godine do danas, predstavlja rijedak kontinuitet na savremenoj kulturnoj sceni, naslonjen na period od 1885. do 1914. godine kada je u Sremskim Karlovcima izlazio čuveni list “Brankovo kolo”.

Program Svečanog zatvaranja ove manifestacije započeo je tradicionalnom pjesmom “Himna karlovačkih đaka” koju je izveo Hor Karlovačke gimnazije pod diritentskom palicom Rastka Pavlova.

Studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, mecosopran Aleksandra Kocić i klavirista Luka Petrović, koji su dobitnici prestižne stipendije iz “Fonda Melanije Bugarinović” izveli su poznatu kompoziciju “Romansa” Milana Prebande.

U pjesničkom bloku nastupili su pjesnici “Brankovog kola”, raniji laureati nagrada “Stražilovo” i “Pečat varoši sremskokarlovačke”: Jasna Milenović, Nikola Rausavljević, Bojana Kulidžan Gromović i Milan Gromović.

Etno-grupa đaka Karlovačke gimnazije i Karlovačke bogoslovije “Sveti Arsenije Sremac”, izvela je srpsku pjesmu “Zasp`o Janko”, a program je vodila Dragana Lisić, autorka pjesničkog prvenca u “Brankovom kolu” i dobitnica nagrade “Stražilovo”.

Manifestacija “Brankovo kolo” počela je 9. septembra besjedom pjesnika Bratislava Milanovića i uručenjem “Velike povelje Brankovog kola” legendarnoj glumici Miri Banjac.

Oznake: Brankovo kolo