Knjige Bate Stojkovića izložene u Adligatu

04.12.2021. | 07:48

Knjige iz lične biblioteke glumca Danila Bate Stojkovića (1934-2002) mogu se vidjeti na izložbi “Balkanski špijun, profesionalac, genije glumišta Danilo Bata Stojković”, saopštilo je danas Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Kako je navedeno, izložba u Adligatu traje do 27. decembra, a Stojkovićeva biblioteka sadrži skoro stotinu knjiga, među kojima su neke sa posvetama Dragoslava Mihailovića, Borislava Mihailovića Mihiza i Mire Trailović, uz poruke ispisane rukom Dejana Medakovića, Milovana Danojlića, Matije Bećkovića, Duška Kovačevića, Ljubomira Simovića i drugih.

“Bata je voleo knjige i pisce. Obično se misli da od glumca ništa ne ostaje. A ispostavlja se da u njima sve pretraje i da sve vaskrsava. Svaki gest, svaki pokret, svaka grimasa. Bata je bio glumac 24 sata i on je mislio da šta god radite da i vi glumite”, rekao je književnik Matija Bećković prilikom otvaranja izložbe, a saopštava Adligat.

Kako je navedeno, među izloženim knjigama nalazi se “Derviš i smrt” Meše Selimovića, Bećkovićeva “Međa Vuka manitoga” i “Bila jednom jedna zemlja” Dušana Kovačevića, a može se uočiti da je Stojković volio i djela Eriha Koša, Pavla Florenskog, Petera Handkea i Sola Beloua.

Adligat je saopštio da je izložba “Balkanski špijun, profesionalac, genije glumišta Danilo Bata Stojković” bila prvi put prikazana tokom “Dana srpske kulture u Temišvaru” prošle nedjelje, a da će nakon 27. decembra ide “u Inđiju, gde će biti stalno smeštena duži vremenski period”.