Knjiga pobjeđuje: U Banjaluci otvoren “Imperativ”

15.07.2020. | 19:39

U Banjaluci je otvoren Treći regionalni Festival književnosti “Imperativ”, koji će trajati do 20. jula u Kulturnom centru “Banski dvor” u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

Aleksandra Madžar, portparol Festivala “Imperativ”, koji je otvoren izložbom “Sto knjiga o Banjaluci” rekla je da je program zbog trenutne epidemiološke situacije malo redukovan, te da će imati tri progrmska sadržaja – “Razgovor sa piscem”, “Poeziju će svi čitati” i “Note i slovo”.

“I ove godine smo se trudili da itdvojimo najkvalitetnije pisce i preedstavimo ih publici u Banjaluci. Trudimo se i da talentovane banjalučke pisce predstavimo na regionalnoj kljiževnoj sceni”, rekla je ona.

 

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da vjeruje da su ovakvi događaji danas, možda, potrebniji nego ikada jer usmjeravaju ljude na književnost na koju bi češće terbalo da obrate pažnju i kada su neka malo bolja vremena, a ne samo u ovakvim situacijama.

“S druge strane, sama organizacija i održavanje Festivala u ovakvom periodu da nam šalje jednu drugu poruku da život mora ići dalje”, rekao je Amidžić novinarima u Banjaluci.

On kaže da moramo naučiti da živimo u novim okolnostima nakon pojave virusa korona, ali i da nastavimo da promovišemo ono što je naše.

“Srećni smo što imamo takve mlade umjetnike koji su spremni i u ovim i u neki drugim vremenima da stvaraju ono što je kulturna baština Banjaluke. Kao grad smo spremni da kulturnu scenu nastojimo da guramo naprijed”, rekao je Amidžić.

Amidžić je naglasio da “Imperativ” u danima pandemije šalje jako bitnu poruku.

“To se može očekivati isključivo od kulturnih radnika da šalju one velike poruke onda kada je najteže, a oni nam danas govore da život ne smije da stane, da moramo da nastavimo da radimo i stvaramo. Kuriozitet ovog događaja je da u okviru programa možemo pogledati i izložbu ‘Sto knjiga o Banjaluci’, takođe predstavljeno je i reizdanje knjige ‘Banjaluka u putopisima, zapisima i legendama’ našeg Mate Džaje. S te strane Banskom dvoru i Udruženju ‘Imperativ’ velika zahvalnost za ono što čine”, istakao je Amidžić.

Peto izdanje knjige Mate Džaje objavljeno je u izdanju “Devete dimenzije” i Antikvarijata “Ramajana”

“Ovo peto izdanje knjige objavljujemo šezdeset godina nakon prvog izdanja i trideset dvije godine nakon četvrtog i sve do sada posljednjeg, koje je objavljeno 1988. godine. Ova knjiga je pogled na ljepotu i istoriju Banjaluke i Krajine, te njenih stanovnika kroz oči velikih francuskih, ruskih, engleskih, njemačkih, turskih i naših putnika i putopisaca”, kazao je Miroslav Gojković, vlasnik i osnivač  Antikvarijata “Ramajana”.

Veče posvećeno književnom radu Bekima Sejranovića održano je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, gdje je ujedno otvoren i sajamski dio festivala. O radu ovog književnika pričali su Đorđe Krajišnik, moderator programa, i Ivan Bevc, direktor Izdavačke kuće “Booka” iz Beograda. Publika je imala priliku i da pogleda snimak na kojem Bekim čita jednu od posljednjih priča koju je napisao.

“Bekim je bio mnogo toga za mene, drag prijatelj, autor kojeg smo mi uspešno objavljivali, neko ko nastavlja da živi kroz knjige koje je objavio i drago mi je što se u ovoj jako tužnoj situaciji, kada on više nije s nama, stvara jedna nova generacija Bekimovih čitalaca koji ga otkrivaju. On je za života dobio kultni status, tako će i ostati”, kazao je Ivan Bevc. “Imperativ” će trajati do nedjelje 19. jula.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu u “Banski dvor”.

Izvor: Srna