Kladionice već užarene: Ukrajina ponovo favorit za pobjedu na Evroviziji

22.02.2023. | 20:14

Prestižno muzičko takmičenje “Evrovizija 2023” ove godine će se održati u Liverpulu u periodu od 9. do 13. maja. Trideset pet zemalja će ove godine poslati svoje predstavnike na pomenuti festival muzike, a pobjednika će izabrati stručni žiri i publika.

Srbija na ovogodišnjoj “Pjesmi za Evroviziju” bira svog ovogodišnjeg predstavnika i to tokom tri večeri. Prve dvije su rezervisane za polufinale i to 1.3. i 2.3. dok će 4.3. tokom finalne večeri biti odlučeno ko će našu zemlju predstavljati u Liverpulu.

Većina zemalja već je odabrala svoje predstavnike, pa su se pojavili i prvi favoriti na kladionicama.

Na iznenađenje većine i ove, kao i prošle godine najveći favorit za pobjedu je Ukrajina koja zauzima ubjedljivo prvo mjesto sa kvotom 3,25. Slijede je Švedska čija kvota za pobjedu je 5 i Norveška čija kvota iznosi 7,5. Predstavnik Italije koji je nedavno izabran na najvećem muzičkom takmičenju u toj zemlji, San Remu, je tek na desetoj poziciji i trenutno ima kvotu 31.

Zanimljivo je da od bivših jugoslovenskih republika nema nijedne u top 10 favorita. Hrvatska zauzima petnaesto mjesto na kladionicama, dok je Slovenia dvadeset i deveta, prenosi Blic.

Podsjetimo, ukrajinski bend Kaluš orkestra odnio je prošle godine ubjedljivu pobjedu na Evroviziji ali zbog ruske invazije ova zemlja nije u mogućnosti da organizuje Evroviziju kod njih. Zato je ulogu domaćina preuzela Engleska čiji predstavnik je zauzeo visoko drugo mjesto na takmičenju u Torinu.