Kćerka se potresnim riječima oprostila od oca: Bane iz “Rokera s Moravu” umro od korone

14.01.2022. | 07:30

Muzičar Branislav Anđelović (76), koji je šezdesetih predvodio rok grupu “Plamenih pet”, a sedamdesetih bio jedan od osnivača “Rokera s Moravu”, preminuo je juče u Beogradu, od posljedica korone.

Tužnu vijest potvrdila je njegova najmlađa kćerka Dijana.

“Danas rano ujutru smo izgubili mog oca Baneta, muzičku legendu Balkana. On je imao operaciju kuka, međutim, zarazio se koronom, a komplikacije su veoma brzo dovele do smrti. Bane će biti u sećanju miliona obožavalaca, kroz nekoliko generacija, koje su sve uživale u skečevima “Rokera s Moravu” i rok-folk parodija po kojima su bili dobro poznati. Tata, nadam se da počivaš u miru i da si na boljem mjestu”, objavila je Dijana na Fejsbuku.

Bane Ćora je bio najsmješniji među “Rokerima s Moravu”, koga na sceni svi zadirkuju jer je, tobože, stidljiv. Bio je izvrstan imitator. Kada su u Beogradu počeli da niču vokalno-instrumentalni sastavi, bio je član “Plamenih pet”, da bi nakon toga otišao u London, gdje se takođe bavio muzikom, džezom i bluzom, tako da je bio veoma zaslužan za originalne aranžmane “Rokera s Moravu”, koji su se na jugoslovenskoj muzičkoj sceni pojavili 1977. sa singlom “Stojadinka ovce šiša”. Bane je bio i šef grupe “Zlatno doba”, koja je pratila “Rokere” na koncertima i pločama, a u kojoj je jedno vrijeme svirao i Željko Mitrović.

Zahvaljujući britkim tekstovima, sjajnim aranžmanima i odličnim vokalno-scenskim nastupima, uvijek sa šajkačom na glavi, stekli su kultnu popularnost koju niko nikada nije uspio da dostigne. Bane je “Rokere” napustio poslije 11 godina, u julu 1988, a njegovim odlaskom grupa je mnogo izgubila na kvalitetu zvuka i aranžmana. Iza sebe je ostavio suprugu Mirjanu i kćerke Sendi, Mimicu i Dijanu, piše Blic.