“Kazna bez zločina”: Prvi roman Emira Kusturice uskoro pred čitaocima

07.12.2020. | 09:43

Prvi roman Emira Kusturice “Kazna bez zločina” trebao bi da bude pred čitaocima krajem proljeća, izjavila je Srni glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće “Vukotić medija” Dubravka Vujanović.

Vujanovićeva je istakla da je na izuzetno interesovanje čitalaca naišla ideja proslavljenog srpskog režisera Kusturice da zajedno sa izdavačkom kućom “Vukotić medija” čitaocima uz kupljenu knjigu pokloni djelić svog prvog romana “Kazna bez zločina”, koji trenutno piše.

Ona je rekla da je tiraž tog poklon-flajera već podijeljen kupcima knjiga, te napomenula da su čitaoci zainteresovani za sve što radi Kusturica.

Vujanovićeva je najavila da bi prvi Kusturicin roman trebao da bude pred čitaocima krajem proljeća i dodala da je autor ostao vjeran svom izdavaču.

“Emir Kusturica je želeo da svečano otvori našu knjižaru u Dečanskoj 21 i da nam na taj način, kao svom izdavaču, pruži podršku. Naime, mi smo mu kao izdavačka kuća `Vukotić medija` objavili knjigu `Šta mi ovo treba`, a pre toga, dok smo radili kao urednici u `Večernjim novostima` i ostale tri knjige. Dakle, poverenje i zajednički rad u vezi sa Kusturičinim književnim delom traje već godinama”, rekla je Vujanovićeva.

Prema njenim riječima, kako nije bilo prilike da se knjižara zvanično otvori zbog epidemiološke situacije, Kusturica je inicirao da zajedno podare čitaocima djelić njegovog prvog romana “Kazna bez zločina”.

Vujanovićeva je istakla da je iz štampe nedavno izašlo i prvo djelo o velikom čovjeku i duhovniku blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

“Prvi tiraž knjige `Đedo` je razgrabljen pre nego što je i stigao do nas jer su porudžbine i rezervacije počele čim se saznalo da će se takvo delo pojaviti”, rekla je Vujanovićeva.

Vujanovićeva je navela da je to i očekivano jer je to prva knjiga o mitropolitu, a da je posebno vrijednom čini to što su autori ljudi iz samog vrha srpske i crnogorske kulturne, vjerske, uopšte intelektualne elite, a koji su mitropolita dobro poznavali.

“Tu je dvadesetak imena, među kojima su: Matija Bećković, vladika Joanikije, vladika Grigorije, Emir Kusturica, glumac Petar Božović, vladika Jovan, Gojko Perović, Milo Lompar, Časlav Koprivica, Dragan Lakićević”, navela je Vujanovićeva.

Ona je dodala da je drugi tiraž upravo u štampariji.

“Očekujemo ga tokom nedelje jer je veliko interesovanje i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori”, naglasila je Vujanovićeva.