Jedan od vodećih srpskih pjesnika: Akademiku Ljubomiru Simoviću “Prsten despota Stefana Lazarevića”

03.10.2020. | 14:13

Akademik Ljubomir Simović, jedan od vodećih srpskih pjesnika, dramskih pisaca i esejista, dobitnik je ovogodišnje nagrade “Prsten despota Stefana Lazarevića” koju dodjeljuje Književni klub “Bagdala” u Kruševcu.

Prestižno priznanje, kako je predočio predsjednik žirija Ljubiša Đidić, Simoviću se dodjeljuje kao stvaraocu koji predstavlja izuzetnu vrhovnu vrijednost današnje književnosti. U radu žirija učestvovali su i Miloš Petrović i Veroljub Vukašinović.

“Akademik Ljubomir Simović je jedini živi pisac koji je ušao u ediciju ‘100 djela savremene srpske književnosti’, koje objavljuju značajne institucije. Naš laureat je pisac, putopisac, esejista, likovni kritičar i jedan od naših najprevođenijih autora. Konačno, njegove drame igrane su na scenama od Latinske Amerike, preko Evrope, do Rusije i dalekih zemalja Azije. Na neki način, proslavljao je i srpski jezik”, napomeno je Đidić.

Sa aurom himničnosti u visokom adrenalinskom doživljaju i elegičnim osećanjem u doživljaju “ludih i mračnih vetrova” (kako je rekao u jednoj svojoj besedi), legla je mudrost književne riječi koju nam je darivao jedan od najvećih savremenih pjesnika srpskog jezika Ljubomir Simović, navodi se u obrazloženju nagrade.

Predrag Јašović, značajan pjesnik, književni kritičar, priređivač više naučnih knjiga i publikacija, dobitnik nagrade je “Branislav L. Lazarević”, koju za doprinos dječjem stvaralaštvu dodjeljuje časopis “Bagdala za decu i mlade”.