Jedan od najznačajnijih domaćih filmskih autora: Preminuo Puriša Đorđević

23.11.2022. | 15:15

Jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih filmskih autora, Puriša Đorđević, preminuo je danas u Beogradu u 99. godini.

Njegov opus se ubraja ubraja u najznačajnije i najpoetičnije na ovom, ali i na evropskom podneblju.Đorđević je rođen 6. maja u 1924. godine i učestvovao je u stvaranju filmske magoje skoro cijeli vijek.

Prije Drugog svjetskog rata bio je član SKOJ-a. Na početku ustanka u Srbiji stupio je u partizane. Bio je zarobljen i upućen u Zavod za prinudno vaspitanje omladine u Smederevskoj Palanci.

Kao mladić je 1946. igrao za čačanski Borac. Kao novinar počeo je rad u „Politici“ 1946. godine. Od 1947. je radio na Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova.

Snimio je oko 50 kratkih i 20 dugometražnih filmova. Autor je deset romana, a posljednja knjiga „Uliks“ izašla je zimus u izdanju „Gradca“. Kao glumac je igrao u filmu „Jug jugoistok“ (2005).

Snimio je više od 80 dugometražnih igranih i kratkometražnih filmova. Neki od njih su remek-djela naše kinematografije – Opštinsko dete, San, Jutro, Podne

Objavio je i desetak knjiga, tri pozorišna komada i nebrojeno priča objavljenih u novinama i magazinima. Takođe je bio veoma plodonosan scenarista.

Oženio se 1960. godine Milenom Dravić, sa kojom se kasnije razveo. Iz drugog braka ima ćerku Lidiju.

„Za mene je važno da se nikada ničega nisam plašio, blisko mi je ono što je govorio Niče – nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živeli“, govorio je Puriša Đorđević.