Izuzetno vrijedno djelo: Predićeva “Kosovka devojka” izložena u Konaku kneginje Ljubice

11.10.2020. | 10:37

Slika Uroša Predića “Kosovka devojka”, jedno od najpoznatijih djela u istoriji srpske umjetnosti i kulture, biće izložena u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu do 16. oktobra.

Ovo izuzetno vrijedno djelo, koje je vlasništvo Muzeja grada Beograda, samo je povremeno dostupno javnosti, a trenutno je izloženo povodom manifestacije “Dani evropske baštine”.

Kustos Muzeja grada Beograda Isidora Savić izjavila je Srni da je slika nastala na osnovu crteža iz 1914. godine, a da se u ovom muzeju čuva od 1940.

“Kao inspiracija za sliku Urošu Prediću je poslužila narodna pesma `Kosovka devojka`, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti”, navela je Savićeva.

Savićeva je ukazala da je Predić naslikao idealizovani prikaz epske junakinje – Kosovke devojke kako vida rane smrtno povrijeđenom Pavlu Orloviću.

“Ona je predstavljena kao nevesta Toplice Milana, čija je supruga trebala da postane posle povratka iz boja. Međutim, pošto je junak izgubio život u borbi, Kosovka devojka je postala ožalošćena verenica koja nakon bitke luta bojnim poljem u potrazi za verenikom, neguje i okrepljuje preživele”, rekla je Savićeva. Ona je ukazala i na značaj vremenskog perioda u kojem je slika nastala.

“S obzirom na to da je nastala u vreme Prvog svetskog rata, slika se može tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vreme, a Kosovka devojka kao prva bolničarka”, rekla je Savićeva.

Savićeva je ukazala da je na taj način Predić naslikao opštu ljudsku tragediju koja prati sve velike ratove, a da je likovima Kosovke djevojke i Pavla Orlovića prikazao srpski narod u njegovoj patnji u ratu.

Ona je naglasila da je ta slika jedno od najpoznatijih djela u istoriji srpske umjetnosti i kulture.

“Sliku je poručilo Žensko društvo `Kolo srpskih sestara`, koje je osnovano 1903. godine i čije članice su se bavile humanitarnim radom”, rekla je Savićeva.

Prema njenim riječima, članice tog društva su bile veoma aktivne tokom balkanskih i Prvog svjetskog rata, kada su kao dobrovoljne bolničarke pružale pomoć i njegovale ranjene borce.

Savićeva je napomenula da je slika, odmah nakon nastanka, stekla veliku popularnost, te da je bila štampana i na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe.

“Krajem 20. veka slika je našla mesto i u popularnoj kulturi, pa se pojavila i na omotu ploče `Bijelog dugmeta`, a lik Kosovke devojke je oživljen i u filmu `Boj na Kosovu`”, istakla je Savićeva.

Ona je podsjetila da je ovo djelo prethodno bilo izloženo 20. juna u Skupštini grada Beograda, te da je zbog velikog interesovanja ponovo dostupno javnosti u sali “Pod svodovima” u Konaku kneginje Ljubice.