Izložen dio građe iz Spomen-muzeja Donja Gradina: U Brčkom izložba o Јasenovcu

13.09.2022. | 09:23

U Brčkom je otvorena izložba o Јasenovcu na kojoj je izložen dio građe iz Spomen-muzeja Donja Gradina koja svjedoči o stradanju Srba u ovom logoru u Drugom svjetskom ratu.

Duško Milošević, rukovodilac dramske sekcije u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu Prosvjeta, koje je organizator izložbe, rekao je sinoć da su izložene i knjige sa imenima svih žrtava, prije svega, stradale djece do 14 godina.

Milošević je istakao da se Јasenovac kao jedno od najvećih mjesta gdje su Srbi stradali može staviti u rang kosovskog stradanja, te da je važno sjećati se svih jasenovačkih žrtava.

Rukovodilac Prosvjetinog Srpskog književnog kruga Đorđe Krstić podsjetio je da je ovo dio međunarodne izložbe koja putuje gradovima Evrope kako bi se i drugi narodi upoznali o činjenicama o stradanju Srba i drugih naroda u najvećem logoru u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Јugoslavije.

“Na ovaj način pokušavamo da spriječimo inicijativu mnogih da se smanji broj žrtava u Јasenovcu. Genocid počinjen u Јasenovcu nema premca u odnosu na sve genocide koji su se desili, ukoliko ih je i bilo, na područjima na kojima živimo”, istakao je Krstić.

Profesorka srpskog jezika i književnosti u penziji Snežana Ilić rekla je da je Јasenovac posjetila dva puta i da se taj logor ne može tretirati kao radni, jer su tu počinjeni stravični zločini, o čemu svjedoče i izloženi dokumenti o naredbama NDH koje se odnose na nehrvatski narod.

Izložba je završni dio manifestacije “Srpsko stradanje od Kosova do `Oluje`” SPKD Prosvjeta Brčko i biće otvorena do kraja mjeseca.