Izložba Ratka Lalića: “Godišnja doba” u Banskom dvoru

03.11.2020. | 13:13

Retrospektivna izložba „GODIŠNJA DOBA – zapisi na površini zemlje“ jednog od najznačajnijih srpskih slikara današnjice Ratka Lalića, predstavljena je sinoć medijima i stručnoj javnosti u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Banski dvor nije organizovao svečano otvaranje, a posjete sa ograničenim brojem ljudi koji istovremeno mogu boraviti u izložbenom prostoru, moguće su svakim danom osim nedjeljom od 10.00 do 20.00 časova. Ova izložba biće otvorena do 15. januara 2021. godine.

-Ovo je grad meni jako drag. Izlagao sam ovdje već tri puta u različitim konceptima. Izveo sam ovdje jednu generaciju studenata u Banjaluci, htio ili ne htio ja sam ovdje prisutan. Kada je formirana Akademija u Sarajevu radio sam tamo kao asistent, onda se desio raspad Jugoslavije koji mi je jako teško pao, onda su me pozvali na Cetinje, zatim u Beograd kao redovnog profesora, a onda se započela priča o formiranju akademije u Banjaluci. Srećan sam što sam stigao u Banjaluku i sa Brankom Miljušem učestvovao u tom važnom događaju – rekao je Lalić.

Ratko Lalić

Drago mu je, kako kaže, da je u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora na predstavljanju izložbe u ograničenom broju vidio i svoje studente.

– Oni su sada formirane ličnosti, njeguju neki svoj afinitet, senzibilitet i usmjeravaju se, a ja sam presretan. Jako je dobro da učenici budu bolji od učitelja. Svaki njihov uspjeh je moja radost. U Banjaluci ima mnogo dobrih umjetnika koji imaju internacionalnu afirmaciju i koji prezentuju svoje stvaralaštvo. Sada kad se sjećam kad sam sve bio ovdje, koje su to godine bile, malo zastanem, nevjerovatno je kako vrijeme prolazi – kazao je Ratko Lalić.

Umjetnost je, kako ističe dio njega, a on je dio svojih slika.

-Školovanje, putovanja po svijetu, učestvovanje u kolektivim izložbama, obilaženje muzeja sve to čovjek prikuplja u sebi i onda se od svega onoga što ostane u nama dešava jedna transformacija iskustva u sliku. Uvijek ostajem pri nekom svom osjećanju. Sada dok gledam ove slike u ovom prostoru pitam se koliko su ova nadahnuća koja su na platnu ostala i sa mnom i u meni – dodao je Lalić

Biografija:

RATKO LALIĆ se rodio 6. februara 1944. u Dolipolju, kod Visokog.Školu za primenjenu umetnost u Sarajevu je upisao 1959. godine. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u klasi profesora Stojana Ćelića 1975. u Beogradu. Dobitnik je Velike nagrade Fonda Riste i Bete Vukanović Fakulteta likovnih umetnosti, zatim Oktobarske nagrade grada Beograda za „studentske, umetničke i naučne radove”, pa Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za doprinos slikarstvu i godišnje nagrade Društva likovnih umetnika Visokog. Dobitnik je Nagrade za slikarstvo na Oktobarskom salonu u Beogradu 1975, otkupne Nagrade Muzeja grada Sarajeva na izložbi Collegium aristicum ‘81, Nagrade za slikarstvo u Skoplju na Osmoj izložbi SULUJ-a, otkupne nagrade Umjetničke Galerije u Banja Luci. Otkupnu nagradu za crtež dobija 1989. godine na izložbi Jugoslovenski crtež u Zagrebu. Univerzitet umetnosti u Beogradu mu dodjeljuje Veliku plaketu i povelju Univerziteta umetnosti, u znak priznanja za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakluteta primijenjenih umetnosti i Univerziteta umetnosti. Bio je profesor crtanja i slikanja na akademiji u Sarajevu, zatim postaje profesor na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju 1992, a od 1994. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, zatim osniva zajedno sa drugim kolegama katedru na FLU u Banja Luci. Učesnik je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama po gradovima bivše Jugoslavije (Beograd, LJubljana, Skoplje, Sarajevo, Nikšić, Sombor, Zagreb, Mostar, Zrenjanin, Dubrovnik, Budva, Banja Luka, Novi Sad, Maribor, Užice, Niš) u inostranstvu (Poljskoj, Australiji, Novom Zelandu, Filipinima, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Egiptu, Indiji, Rumuniji, Bugarskoj, NJemačkoj).