Izložba italijanskog umjetnika otvorena u Banskom dvoru: Prvo predstavljanje Braida u Banjaluci

26.06.2021. | 13:18

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora sinoć je otvorena izložba italijanskog umjetnika Sartorija Braida pod nazivom “Upgraded! 8 Chunks of Memory Recodified Today“. Postavka će biti otvorena mjesec dana.

Riječ je o prvom predstavljanju ovog mladog i izuzetno uspješnog venceijanskog umjetnika u Banjaluci, a o postavci su govorili direktor Banskog dvora Mladen Matović, kustos izložbe Mladen Banjac koji je i otvorio izložbu i autor.

Sartori Braido završio je osnovne i master studije iz izvođačkih i vizuelnih umjetnosti na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Nedavno se preselio u Bosnu i Hercegovinu gdje proširuje svoja umjetnička istraživanja.

“Braidova karijera od početka je obilježena jedinstvenim estetskim jezikom i motivima. Poput kakvog arheologa današnjice, bavi se odbačenim, zaboravljenim i nekorišćenim predmetima, koje je otpisala i pregazila tehnološka revolucija. U njegovom opusu, koji čine uglavnom slike, dominira osjećaj praznine i napuštenosti, uz namjerno odsustvo figuralnosti. To su uglavnom predmeti koji su za tehnologiju i tržište prevaziđeni, a za njega lično imaju određenu estetsku vrijednost”, objasnio je Banjac.

Tehnologije nisu bez greške, što je dodaje Banjac i tema ove izložbe.

“Na seriji od osam slika predstavljene su digitalne greške, odnosno fasciniranost autora vještački stvorenim anomalijama, koje u konačnici daju rezultat pogodan njegovom senzibilitetu. Atmosfera odbačenih predmeta na slikama izaziva osjećaj zanemarenosti kod posmatrača. Naslov izložbe predstavlja igru riječi i teško se prevodi sa engleskog na bilo koji jezik, a da pritom ne izgubi na značenju. Broj osam je osnovna numerička vrijednost u sistemu bitova i bajtova, chunk je takođe termin koji ima dvostruko značenje i u tehnološkoj terminologiji. Same slike izrađene su tako da odgovaraju ranim osmobitnim pikselizacijama, koje danas predstavljaju jedan od vizuelnih relikta skorašnje prošlosti”, kazao je Mladen Banjac.

Sartori Braido zahvalio se “Banskom dvoru – Kulturnom centru” što je dobio priliku da kulturu donese u centar kulture.

“Izložba predstavlja neku vrstu toka mog rada u posljednjih devet godina. Predstavlja i početak nove faze koja uključuje moju saradnju sa Đulijom. Izabrali smo radove različitih intenziteta i kvaliteta, da bismo posjetiocima predstavili ideju moje estetike i poetike. Naziv predstavlja snažnu vezu između eksponata kojim je izložba obuhvaćena i digitalnog svijeta. Osam slika stoji naspram osam bita sintetičke slike (što obilježava memoriju u smislu čuvanja informacija u digitalnom obliku). Izložba je jednostavna i jasna. Jednostavnost i funkcionalnost predstavljaju evoluciju, stoga u imenu stoji riječ ‘upgraded’”, rekao je Sartori Braido.