Izložba “Inter/Akcija” otvorena u Banjaluci: Sadašnjost iz drugačijih uglova

07.08.2021. | 11:36

Izložba “Inter/Akcija”, nastala kao plod saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske sa Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakultetom likovnih umetnosti i Odeljenjem za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, otvorena je u četvrtak naveče u izložbenom prostoru “Galerije plus” u Banjaluci.

Postavkom su obuhvaćena djela savremene umjetnosti, kojima su mlade umjetnice i umjetnici, na različite načine, raznim tehnikama izrazili svoje viđenje stvarnosti i sadašnjosti, obraćajući pažnju na njene forme, tendencije i fenomene.

U okviru izložbe, održana je kustoska radionica, čiji cilj je bio da učesnicima prenese nova znanja i iskustva, te da im omogući da predstave svoje radove. Radionicu je vodio viši kustos Muzeja savremene umjetnosti RS Mladen Banjac, koji je koordinator projekta.

“Važna je lična prezentacija, odnosno prezentacija onoga što vi želite da kažete, bilo to izložbom, kustoskim konceptom ili svojom umjetnošću. Važna je jasnoća onoga što vi želite da pokažete, tako da je jako bitno da budete pismeni, koncizni i da razmišljate prema onome kome idete “,  rekao je Mladen Banjac.

Učesnici izložbe, čiji radovi su predstavljeni, su studenti Fakulteta likovnih umetnosti Beograd – Milica Abramović Sibinović, Kristina Cvetuljski, Filip Đukić, Darko Kačamaković i Konstantinos Patelis Milićević, te studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke Jelena Rakić, Glorija Tubak i Aleksandar Bajunović.

Kustoskinje projekta, studentkinje istorije umjetnosti Filozofskog fakulteta Beograd su Jovana Trifuljesko i Anđela Dukić.

Mentorke projekta su doc. dr Biljana Đurđević (FLU Beograd), prof. dr Olivera Parlić (FLU Beograd), dr Ana Ereš (FF Beograd) i prof. dr Borjana Mrđa (AUBL).

Izložba će posjetiocima biti dostupna do 5. septembra.