Izložba “Balkanska kula” otvorena u Kamenoj kući tvrđave Kastel

15.05.2021. | 11:51

U Kamenoj kući tvrđave Kastel sinoć je otvorena izložba “Balkanska kula” akademskog slikara Aleksandra Bajunovića. Postavka koja obuhvata selekciju radova koji su nastali u okviru njegovog master studija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi profesorice Borjane Mrđa biće otvorena do 1. juna.

Izložbu je otvorio viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Mladen Banjac, a posjetiocima su se obratili profesorica Borjana Mrđa, direktor Banskog dvora Mladen Matović i autor. Izložba je realizovana u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

“Kod Aleksandra Bajunovića ideja o Vavilonskoj kuli prenesena je na Balkan. Vizuelni narativ u vidu slika i crteža prikazuje umiranje ruralnih sredina, koje su u osnovi identiteta balkanskih naroda. Kroz dugu istoriju Balkana selo je predstavljalo prvi prag civilizacije i u tom smislu, na određeni način, njen je nosilac ili bar prvi stepenik. Selo hrani, nosi osnovne porodične vrijednosti, čuva zajednicu na okupu, pruži utočište od nemilosrdnih sila prirode, ali je i u simbiotskim odnosima sa prirodom. Bez sela nema razvoja gradova, odnosno nema civilizacijskog napretka”, kazao je viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpke Mladen Banjac.

Profesorica Borjana Mrđa objasnila je da Aleksandar Bajunović svoje slikarsko i praktično istraživanje nadgrađuje na iskustvima poentilizma i naivnog slikarstva, koja na specifičan način dalje osavremenjuje.

“On je likovni pripovjedač u čemu se takođe uveliko dotiče sa Brojgelovim pristupom scenskog promišljanja slikarskih kompozicija. Njegove slike su fabularne i narativne. One prikazuju scene svakodnevnog seoskog života, samo površnom posmatraču idilične i ‘naivne’”, naglasila je ona.

Akademski slikar Aleksandar Bajunović zahvalio se svojim prijateljima i ljudima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli na otvaranje izložbe.

“Posebno želim da se zahvalim Banskom dvoru kao kulturnoj ustanovi što je podržao moju izložbu. Posebno mi je drago i veliku zahvalnost dugujem mojoj dragoj mentorki Borjani Mrđa koja je mnogo pomogla u realizaciji ovih radova. Takođe posebna čast mi je što je kustos izložbe bio Mladen Banjac. I za  kraj hvala mojim roditeljima koji su me sve vreme podržavali, jer bez njih sve ovo bi bilo mnogo teže”, kazao je Bajunović.

Aleksandar Bajunović rođen je u Šapcu 1995.godine. Školu primenjenih umetnosti završio je u Šapcu. Akademiju umjetnosti u Banjaluci upisuje 2014. godine, smjer Slikarstvo u klasi Vese Sovilja. Godine 2018. je diplomirao i upisao master studije u klasi profesorice Borjane Mrđa. Zvanje demonstratora-stručnog pomoćnika stiče na smjeru Slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Od 2019. godine je član Udruženja stvaralaca Šapca. Učestvovao na više međunarodnih likovni kolonija u zemlju i inostranstvu.