Island u avgustu dobija Muzej Evrosonga: Inspiracija film “Pjesma Evrovizije: Priča vatrene sage”

02.08.2021. | 20:49

Muzej posvećen najvećem svjetskom muzičkom takmičenju na Islandu biće otvoren u avgustu. Ideja da se “Pjesmi Evrovizije” na ovaj način ukaže čast potekla je nakon velikog uspjeha filma “Pjesma Evrovizije: Priča vatrene sage” pa dileme oko lokacije nije bilo – muzej je u Husaviku.

Osnivač i direktor Muzeja istraživanja u Husaviku, Orligur Hnefil Orligson, na ideju o muzeju koji bi bio posvećen “Evrosongu” došao je nakon što je video kako je na ljude uticao Netfliksov film, “Pjesma Evrovizije: Priča vatrene sage”.

Film Vila Farela već godinu i po privlači brojne posjetioce u mali grad na Islandu, a Orligur se nada da će otvaranjem još jednog mjesta koje će pohoditi turisti uspjeti da udahne život zajednici koja je propatila dosta tokom pandemije virusa korona.

“Poslije objavljivanja filma, tim koji stoji iza Muzeja istraživanja i ja počeli smo da tražimo načine kako da iskoristimo ovu nevjerovatnu priliku za revitalizaciju grada i njegovog turizma nakon ogromnog zastoja izazvanog pandemijom”, navodi Orligur.

Prema njegovim riječima, tim je od tada počeo da sarađuje sa RUV-om – islandskim javnim servisom, članom EBU, kao i sa zvaničnim tamošnjim klubom obožavalaca “Evrosonga”, kako bi u Husaviku bio osnovan privremeni muzej posvećen popularnom muzičkom takmičenju.

“Takođe, sastali smo se sa predstavnicima muzeja posvećenom grupi ABBA u Stokholmu i od jula 2020. godine smo u kontaktu sa Evropskom unijom emitera koja je pokazala interesovanje da pomogne da se projekat ostvari”, objašnjava Orligur.

Smješten pored “Ja-Ja ding dong bara” (kafe je nazvan po hit numeri iz filma) muzej će nuditi i karaoke.

Film neće biti u fokusu postavke muzeja. Biće izložena istorija samog “Evrosonga”, kao i islandskog kvalifikacionog takmičenja za nacionalnog predstavnika na “Pjesmi Evrovizije”, festivala “Songkepnin”, piše B92.