Ilićeva o Centru za razvoj i unapređenje kinematografije: Šansa za afirmaciju domaćih autora

30.05.2021. | 09:00

Vršilac dužnosti direktora Centra za razvoj i unapređenje kinematografije Republike Srpske Anja Ilić istakla je da je značaj osnivanja ove institucije višestruk, kako za filmske stvaraoce, umjetnike i struku, tako i za cijelu Republiku Srpsku, te da će šansu da pokažu potencijal imati domaći autori.

Ilićeva je navela da će u Filmskom centru biti uposleni domaći filmski radnici, te da će rad ove institucije finansirati Vlada Republike Srpske.

Ona je navela da će novac biti namijenjen radnicima u Republici Srpskoj, “odnosno svim onim ljudima koji su potrebni u procesu stvaranja filmskog projekta”.

“Imaćemo priliku da afirmišemo naše filmske radnike kroz rad Centra, a to će se svakako pokazati značajnim kada budu realizovani prvi filmovi, koji će, nadam se, ugledati svjetlo dana i na nekim drugim scenama i festivalima u regionu i imati distribuciju van naših granica”, rekla je Ilićeva za “Nezavisne novine”.

Prema njenim riječima, u planu je da se kroz rad Centra ostvari komunikacija s regionom, ali i Evropom.

“Bićemo otvoreni za sve saradnje. Vjerujem da se evropska filmska scena raduje novom članu, jer je to uvijek prilika za saradnju i odličan put da budemo relevantni sa drugima i da sarađujemo sa drugima. Vremenom će se saznati za nas, te se nadam da je Srbija prva stanica kojoj ćemo se obratiti za saradnju i koprodukcije”, navela je Ilićeva.

Ona je istakla da je na početku važno da se institucija stavi u zakonski okvir, te da se završi formalno-pravni dio, kao i donošenje statuta, pravilnika o sistematizaciji, raspisivanje konkursa za radna mjesta, odnosno da Centar bude na čvrstim nogama.

“Do kraja godine planiramo da osposobimo hladni pogon, a već u prvom mjesecu naredne godine bio bi prvi poziv za filmske radnike, odnosno prvi grant za finansiranje filmova”, navela je Ilićeva.

Ona je napomenula da je rad Centra kompleksan, te da je potrebno uključiti mnogo ljudi da bi sve dobilo svoju snagu i napredak.

“Cilj nam je strateško bavljenje kinematografijom, izlazak na međunarodnu scenu, generisanje svih tokova kinematografije u kojoj se sada nalaze Evropa i svijet. Važno je da budemo uključeni u sve te svjetske tokove, da osluškujemo kuda se filmska industrija kreće u odnosu na nas i na naše stanje, da to pokušamo da izbalansiramo i pomirimo, a da bismo mogli da ostvarimo pravi puni potencijal ovđe kod nas”, rekla je Ilićeva.

Ona smatra da je najvažnije da budu snimljeni dobri filmovi, te da vrijedan, predan i ozbiljan rad vodi na dobru stranu.

“Vidjećemo kako će sve funkcionisati, puno je različitih spoljnih faktora koji će uticati i imati možda presudnu ulogu u pozicioniranju nas i naše kinematografije u Evropi i svijetu. Ali, korak po korak, mudro, pametno i rezultate ćemo sigurno viđeti”, rekla je Ilićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer je inicijalna ideja za institucionalizacijom i sistemskim rješavanjem pitanja kinematografije u Republici Srpskoj započeta na inicijativu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ilićeva je navela da je povod bio film “Dara iz Jasenovca”, premijerno prikazan 20. februara.

“Povodom premijere upriličen je prijem za glumce, koji su igrali u ovom filmu, kod Dodika i tada je na njegovu inicijativu zapravo začeta ta inicijalna ideja i evo, tri mjeseca nakon toga, udruženim snagama vlasti i struke, došlo je do osnivanja filmskog centra”, rekla je Ilićeva.

Ona je napomenula da se osnivanje ovakve institucije nije desilo preko noći, nego da je to rezultat dugogodišnjeg rada filmskih stvaralaca, a da je presudni momenat bio film “Dara iz Jasenovca”, gđe su glumci i cijela stručna javnost prepoznati kao kvalitetni i spremni da odgovore na veliki izazov kao što je filmski centar.