“Igre i transformacije”: Izložba Banjalučanke Danijele Mihić otvorena do jula

12.06.2021. | 18:45

U Galeriji Plus u petak 11. juna otvorena je izložba Danijele Mihić „Igre i transformacije“, koja će trajati do 31. jula.

Na izložbi su predstavljene serije slika Lica/Faces (2019/2020), stop-motion animacije i njihove scenografije (2020), te nova serija slika – Danas sam… (2021).

Seriju slika i crteža Lica/Faces čine rani radovi ove umjetnice, nastali tokom studija na Akademiji. Kroz ovu seriju gestualnih aktova, na kojima multiplicira svoj lik, umjetnica se suočava sa sobom i oslobađa vlastitih misli, dubokih emocija i uvjerenja.

Predstavljene scenografije od plastelina i stop-motion animacije koje su proistekle iz njih, po riječima umjetnice, došle su potpuno spontano.

Novu seriju slika pod nazivom Danas sam… umjetnica pronalazi u ženskim portretima starih majstora i kostimima u kojima su predstavljeni, čime podsjeća na dugu tradiciju portreta u istoriji umjetnosti i načine reprezentacije, saopšteno je iz Gradske uprave.

Danijela Mihić rođena je 1997. godine, diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Dobitnica je prošlogodišnje nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti.