Gran pri Festivala u Karlovim Varima za film „Strahinja Banović“

29.08.2021. | 07:43

Film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ osvojio je Gran pri Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, Ibrahim Koma dobio je Nagradu za najboljeg glumca za ulogu Strahinje, a Jeleni Stanković dodijeljeno je specijalno priznanje za direktora fotografije.

Na ceremoniji zatvaranja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima srpski film Strahinja Banović osvojio je glavnu nagradu Festivala. Gran pri Festivala, „Kristalni globus“ reditelju Stefanu Arsenijeviću je uručio slavni Itan Hok.

Ibrahim Koma je proslavljeni francuski glumac koji se za ulogu Strahinje doselio u Beograd nekoliko mjeseci prije početka snimanja kako bi učio jezik i upijao srpsku kulturu. Jeleni Stanković pripalo je Specijalno priznanje za direktora fotografije.

Osim ove dvije nagrade, Strahinja Banović je osvojio i Nagradu Ekumenskog žirija i žirija mreže Evropskih prikazivača “Evropa Cinemas Label”, kako je ranije objavljeno.

Film Strahinja Banović (međunarodni naslov As Far As I Can Walk) Stefana Arsenijevića takmičio se u Glavnom programu Festivala. Ovo je prvi put poslije 20 godina da se srpski film nađe u glavnom takmičarskom programu ovog prestižnog festivala, i prvi put poslije 55 godina da osvoji neku od glavnih nagrada.

https://www.youtube.com/watch?v=kSkSRjK9pKE

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima do sada je od domaćih autora nagrađen Vladimir Pogačić za najbolju režiju 1957. godine, a Aleksandar Petrović je 1966. dobio Prvu glavnu nagradu Festivala za film Tri.

Prvi put je na Festivalu u Karlovim Varima srpski film osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Film je adaptacija čuvene narodne epske pjesme Banović Strahinja, smještena u savremeni kontekst izbjegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike (Ibrahim Koma) koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo (Nensi Mensah-Offei) on živi u izbjegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbjeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali (Maxim Khalil), ne unese nemir u njihov život.

Arsenijević je slavu stekao sa kratkim filmom (A)torzija za koji je dobio Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. Strahinja Banović je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja Ljubav i drugi zločini koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film Strahinja Banović po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji Miroslav Mogorovića ispred kuće “Art.

 

 

Oznake: Gran pri, Nagrada