Godišnjica rođenja Džimija Hendriksa: Jedan od najvećih rok gitarista svih vremena

27.11.2020. | 08:20

Jedan od najvećih rok gitarista svih vremena Džimi Hendriks, američki rok pjevač afričkog porijekla, rođen je na današnji dan 1942. godine.

Džejms Maršal Džimi, čije je pravo ime bilo Džoni Alen Hendriks, bio je muzičar, pjevač, tekstopisac, gitarista, inovator i kulturna ikona.

Smatra se jednim od najuticajnijh i najtalentovanijh gitarista u istoriji rok muzike.

Bio je osnivač i frontmen rok benda “Džimi Hendriks ekspirijens”, a svjetsku slavu je stekao 1967. godine nastupom na Monterejskom pop festivalu.

Taj nastup zabilježen je u dokumentarnom filmu D. A. Penebejkera “Džimi svira u Montereju (Jimi Plays Monterey).

Na čuvenom Vudstoku 1969. godine Hendriks je bio glavna atrakcija.

Džimi Hendriks umro je iznenada 1970. u 27. godini. Pretpostavke o uzroku Hendriksove smrti poprimile su mitske dimenzije.

Zna se da je noć proveo sa Monikom Daneman, svojom tadašnjom devojkom, te da je prije spavanja uzeo mješavinu vina i tableta za spavanje, što je uzrokovalo povraćanje u snu i gušenje.

I danas se spekuliše da je za Hendriksovu smrt kriv njegov menadžer, koji je na taj način, navodno, htio da uzme novac od Džimijevog životnog osiguranja.

Džimi Hendriks je 2005. godine primljen u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih.

Na Holivudskom prolazu slavnih postavljena je 1994. godine Hendriksova zvijezda.

Na rang-listi “100 najvećih gitarista svih vremena”, koju je objavio časopis “Roling stoun”, Hendriks se našao na prvom mjestu.