Godišnjica osnivanja UNESKA: Zaštitnik svjetskog kulturnog i istorijskog blaga

04.11.2020. | 07:57

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), koja se bavi zaštitom svjetskog kulturnog i istorijskog blaga i razmjenom naučnih radnika i publikacija, osnovana je na današnji dan 1946. godine.

Osnovni cilj Uneska je da doprinese miru i sigurnosti podržavanjem saradnje među nacijama, i to kroz obrazovanje, nauku i kulturu, kao metod pospješivanja univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.

Unesko ima 195 zemalja članica i 10 pridruženih članova. Glavno sjedište Organizacije je u Parizu sa više od 50 kancelarija širom svijeta.

Ova organizacija ostvaruje svoje ciljeve kroz pet glavnih programa: obrazovanje, prirodne nauke, društvene/humanističke nauke, kultura i komunikacija/informacije.

Projekti u Uneskovom sponzorstvu, između ostalog, obuhvataju: pismenost, tehničke i učiteljske programe, međunarodne naučne programe, promociju nezavisnih medija i slobode štampe, regionalne i kulturne istorijske projekte, promovisanje kulturnog diverziteta, te prevođenje svjetske literature.

UNESKO je uvrstio 12 lokaliteta u Srbiji pod svoju zaštitu.

Prvi zaštićeni lokaliteti su srednjovjekovni kompleks spomenika Stari Ras i manastir Sopoćani, koji su stavljeni pod zaštitu Organizacije 1979. godine.

Nakon pristupanja Srbije Uneskovoj konvenciji, pod zaštitu su stavljena četiri manastira sa Kosova, ostaci palate Romulijana i tri lokaliteta stećaka.