Gala koncertom završen Međunarodni festival “Dani harmonike” u Bijeljini

03.04.2022. | 22:33

Gala koncertom večeras je u Bijeljini završen 14. Međunarodni festival “Dani harmonike”, pobjednik cjelokupnog takmičenja je Dimitrije Malinović iz BiH.

Bijeljina će već naredne godine, kako je najavljeno, biti domaćin Kupa svijeta u harmonici.

Na koncertu, održanom u Centru za kulturu, nastupili su Radu Ratoi, virtuoz na harmonici Jurij Šiškin i Duo Beltango, kao i laureati ovogodišnjeg festivala.

Šiškin je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, opštini Ugljevik i gradu Bijeljina, te svim profesorima, roditeljima i učesnicima za uspješnu organizaciju “Dana harmonike”.

“Zahvaljujući direktoru Festivala Slaviši Periću sljedeće godine će u Bijeljini biti održan Kup svijeta u harmonici”, najavio je Šiškin na konferenciji za novinare.

Predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Paterini najavio je da će Svjetski kup biti održan od 30. avgusta do 3. septembra, kada će u Bijeljinu doći najbolji takmičari iz pojedinačnih zemalja, a sviraće duge programe – čak i po jedan čas.

“Zadovoljni smo jer ćemo imati najbolje učesnike iz najmanje 30 zemalja, a nadamo se da će ih biti i više. Osim njih, doći će i delegati iz raznih zemalja svijeta, kao i članovi žirija”, rekao je Paterini.

Za Šiškina i Paterinija upriličen je prijem u Gradskoj upravi. Paterini je zahvalio Gradskoj upravi za najavljenu podršku ovom velikom događaju.

Perić je istakao da Svjetski kup harmonike, najavljen za sljedeću godinu, istorijski događaj i za grad i za Republiku Srpsku.

“Hvala svima koji su svih godina podržavali `Dane harmonike”, posebno predsjedniku Republike, budući da je zahvaljujući tom pokroviteljstvu, ovaj festival dobio na značaju. Hvala i Svjetskoj asocijaciji akordeonista”, rekao je Perić.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je da je ovom gradu velika čast što će biti domaćin Svjetskog kupa harmonike, te će se, kako je rekao, potruditi da posjetioci uživaju u vremenu koje će tu provesti.

Ovogodišnji festival organizovali su Udruženje umjetnika “Artist” i Muzička škola “Kornelije Stanković” iz Ugljevika, u saradnji sa Svjetskom konfederacijom akordeonista, uz podršku grada Bijeljina i opštine Ugljevik.

Predstavnike na ovogodišnjem festivalu imale su Rusija, Italija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Ukrajina, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, BiH.

Festival “Dani harmonike” prvi put je održan u Ugljeviku 2009. godine u organizaciji Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”.

Proteklih godina ugostio je plejadu vrhunskih umjetnika poput Aleksandra Skljarova, Jurija Šiškina, Vladimira Murzea, Pavela Fenjuka, Aleksandra Poelueva, Narodni orkestar RTS-a i mnoge druge umjetnike iz zemlje i inostranstva.