Flutete oduševile publiku u Banskom dvoru

27.08.2020. | 10:15

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan koncert kvarteta flauta FLUTETE.

Četiri flautistkinje koje muziciraju u kamernom sastavu „Flutete“, Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević Dukić i Deana Simić publici su se predstavile djelima Boce, Geršvina, Bertomja, Rozmana i Bruhera.

-Mi smo presrećne što smo svirale pred publikom, predivna akustika, divna atmosfera… Program koji smo odabrale je akademskog nivoa, iz oblasti klasične muzike i veoma smo ugodno iznenađene oduševljenjem publike. Banjaluka ima čime da se ponosi, elitnim društvom koje smo nadamo se uveselile večeras – kazala je Sunčica Lončar.

Sunčica Lončar

Sunčica Lončar

Četiri osobe, ali malo više instrumenata. Naime, iako su ispočetka muzicirale samo na traverzo flautama, širok izbor literature ih je ponukao da svoje umijeće sviranja prošire i na druge vrste flauta. Tako sada u mnogim djelima koja su na repertoaru „Fluteta“ možemo čuti baršunaste duboke tonove alt flaute ili piskutave, prodorne tonove male flaute, tj.pikola.

Ponekad uz sviranje i pjevaju, tapšu, pucketaju prstima, lupkaju nogama, čak koriste udaraljke i upravo zato se i zovu „Flutete“: izvedeno od FLUTET – instrument koji se svira kao frula jednom rukom, a drugom se udara o mali bibanj okačen o frulu.

„Flutete“ koncertiraju već šest godina i bilježe mnogobrojne nastupe širom BiH, ali i u inostranstvu. U maju 2018. godine su se predstavile publici u Rusiji sa tri cjelovečernja koncerta u okviru manifestacije Dani kulture RS u Sankt Petersburgu, a u junu 2019.godine su bile učesnice festivala FIMU u Belfortu (FR) gdje su takođe održale tri cjelovečernja koncerta.

Osim koncertne djelatnosti, „Flutete“ su idejni tvorac, organizator i realizator mnogih projekata iz oblasti klasične muzike od kojih posebno ističu „Dane flaute“ koji će ove godine biti održani treći put. Kroz navedeni projekat koji okuplja flautiste iz BiH i regiona, ali i daljih destinacija, „Flutete“ pokazuju kako interpretativne tako i pedagoške i inovativne kvalitete.

Koncertom u Banskom dvoru pokazale su bogatstvo muzike pisane za flautu, izazove koje moderni kompozitori stavljaju pred izvođača, sadržajnost i ljepotu programske muzike koju je veoma raznolika publika ocijenila kao vrlo prijemčivu.

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.