Film “Strahinja Banović” u Češkoj: Arsenijevićevo ostvarenje u glavnom takmičarskom programu

18.08.2021. | 11:02

Novi film srpskog režisera Stefana Arsenijevića “Strahinja Banović” dobio je prvi poster, te zvanični trejler pred svjetsku premijeru, koja će se desiti u Češkoj.

Naime, ovo ostvarenje uvršćeno je u glavni takmičarski program 55. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima, koji se ove godine održava od 20. do 28. avgusta. Film, čiji je međunarodni naslov “As Far I Can Walk” moderna je adaptacija čuvene narodne epske pjesme “Banović Strahinja”, smještena u savremeni kontekst izbjegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbjegličkom kampu u Krnjači dok novi talas izbjeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću. Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbjegličkih kampova u Srbiji.

“Izuzetno sam uzbuđen i počastvovan što će svetska premijera našeg filma biti na festivalu u Karlovim Varima. Pre svega se radujem kontaktu sa publikom pošto je festival najavio fizičko izdanje. Godinama sam radio na ovom projektu, prvo pišući sa koscenaristima Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom, a zatim sa fantastičnom, talentovanom međunarodnom i domaćom ekipom glumaca i saradnika “,  rekao je Stefan Arsenijević dodajući da je ovo šekspirovska priča za sva vremena.

On je dodao da je “Banović Strahinja” kao Šekspir, uvijek aktuelan i može da se iščitava na bezbroj načina, a on i ostatak tima koji je radio na filmu imali su namjeru da priču postave u sadašnjost.

“ Tu je ljubavni trougao koji je u srcu priče, ali u suštini je to priča o čoveku koji sledi svoj unutrašnji emotivni i moralni kompas uprkos društvenim konvencijama, uprkos svemu. To je nešto što je uvek aktuelno. I zatim, to je priča o oproštaju. Gledali smo milione filmova o osveti. Zašto nema toliko filmova o oproštaju? A još u srednjem veku smo imali naš ep o tome koji je opstao do današnjih dana. I činilo mi se važnim da to veoma posebno kulturno nasleđe, taj naš kulturni kod aktuelizujem, učinim savremenim, na jedan novi način ponovo stavim u centar pažnje. Ko je danas junak? Šta je junaštvo? To su neka od pitanja na koja sam pokušao da nađem svoj odgovor ovim filmom “,  rekao je mladi režiser.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije, a zajedno sa još 12 ostvarenja iz cijelog svijeta takmičiće se za prestižnu nagradu “Kristalni globus”. Ovo je prvi put u posljednjih pet godina da Srbija ima dugometražni igrani film u glavnom takmičarskom programu festivala A kategorije i prvi put nakon 20 godina u glavnom programu Karlovih Vari.

Reditelj Stefan Arsenijević probio se kratkim filmom “(A)torzija” za koji je dobio “Zlatnog medvjeda” na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za “Oskara”.

“Strahinja Banović” je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja “LJubav i drugi zločini”, koji je premijerno prikazan na Berlinalu. Sa rediteljem Bojanom Vuletićem napisao je scenario za Vuletićev film “Praktični vodič kroz Beograd sa pjevanjem i plakanjem”, koji je premijeru imao u Karlovim Varima 2011. godine.

Oznake: Češka, Premijera