Film “Ratne priče sa Košara” premijerno prikazan i u Banjaluci

11.06.2019. | 23:28

Dokumentarno-igrani film “Ratne priče sa Košara” koji opisuje bitku na jugoslovensko-albanskoj granici 1999. godine, koja je trajala 67 dana, premijerno je večeras prikazan i banjalučkoj publici u Kulturnom centru Banski dvor.

Slađana Zarić, autor ovog filma u produkciji Radio-televizije Srbije, rekla je novinarima da film govori o kopnenoj ofanzivi koju je pokušala teroristička OVK u aprilu 1999. godine.

– Ovaj film nastao je kao pokušaj da ljudima koji su učestvovali u bitkama na Košarama i Paštriku poslije 20 godina zahvalimo za sve što su tada dali – rekla je Zarićeva.

Ona je dodala da je film u Srbiji imao nevjerovatan rejting i gledanost na YouTube kanalu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je večeras prisustvovao projekciji u Banjaluci, rekao je novinarima da je ono što je započeto zločinačkom akcijom “Oluja”, pa bombardovanjem Republike Srpske, nastavljeno NATO agresijom na SRЈ, okončano bitkom na Košarama i bitkom na Paštriku.

Vulin je podsjetio da Srbija i srpski narod nisu ničim izazvali NATO agresiju, nisu ničim opravdali NATO agresiju, kao što srpski narod ničim nije izazvao ni opravdao ratove na prostoru bivše Јugoslavije.

– Mi zato moramo biti ponosni na junake sa Košara, Paštrika, Koridora, na stradalnike iz “Oluje” i na sve one koji su srpski narod branili. Srpski narod ratove nije tražio ni izazvao – istakao je Vulin.

On je rekao da je napad na jedan dio srpskog naroda napad na sve Srbe, bez obzira gdje oni žive.

– Moramo da razumijemo da srpski narod čije nacionalno pitanje još nije rešeno mora u sebi da razmišlja o jedinstvenom narodu koji ima jedinstvene interese i potrebe i koji ima potrebu da odlučuje sam o sebi – istakao je Vulin.

On je rekao da Srbija koju vodi Aleksandar Vučić nije Srbija koja priznaje tuđe krivice, lažne simetrije i nije Srbija koja će povući i jedan jedini potez a da ne misli o svim Srbima bez obzira gdje oni žive.

– Samo jedinstveni možemo se nadati da će naša djeca živjeti u miru, a tamo gdje Srbi ne odlučuju sami o sebi za njih nema ni istine ni pravde – zaključio je Vulin.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je novinarima da je ovaj film veoma značajan jer je na Košarama odbranjena Srbija, a ako je odbranjena Srbija onda je odbranjena i Republika Srpska i čitav srpski narod.

– Ne treba da zaboravimo da je NATO bombardovao Srbe sa obje strane Drine. Zadesila nas je tragedija jednog naroda i upravo je ovo način da je otrgnemo od zaborava i da institucionalno gradimo kulturu sjećanja i pamćenja – istakao je Kojić.

Kojić je izrazio zahvalnost Ministarstvu odbrane Srbije, Vulinu, autoru filma, te “Zastava filmu” što je večeras u Banjaluci premijerno prikazano herojstvo srpskih vojnika koje su oni zaista pokazali na Košarama.

Pukovnik Vojske Srbije Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. Graničnog bataljona u vrijeme NATO agresije, rekao je novinarima da je velika čast prikazivati ovaj film pred borcima Vojske Republike Srpske i njihovim potomcima, koji su na ovim prostorima imali mnogo Košara i mnogo Paštrika u svojoj borbi.

On je izrazio zahvalnost u ime pripadnika ovog bataljona i boraca sa Košara na ukazanom poštovanju u Banjaluci.

– Verujte, večeras se raduju duše 108 poginulih pripadnika u rejonu karaule Košare – istakao je Šljivančanin.

Projekciji filma prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, narodni poslanici, narodni poslanici, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, predsjednik Skupštine Grada Banjaluke Zoran Talić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, istoričari, ugledni javni i kulturni radnici, te brojni građani.

Projekciju filma organizovao je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Srbsko sabranje “Baštionik”.

 

Izvor:(RTRS)