Film “Kao dječaci” ‘digao zavjesu’: U Trebinju počeo francusko-njemački kino-karavan

22.09.2020. | 19:53

Projekcijom francuskog filma “Kao dječaci” u trebinjskom Kulturnom centru je započeo “Bioskopski karavan”, francusko-njemački koprodukcijski projekat, kome su, osim gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, prisustvovali i ambasador Njemačke u BiH Margaret Marija Ueber i Žan-Kristof Tabuj, direktor Francuskog instituta i savjetnik za kulturu u Ambasadi Francuske u BiH.

Cilj projekta, u kome je prikazan i jedan njemački film “Mračni svijet”, jeste da pokaže  kako nekada dvije neprijateljske zemlje, Njemačka i Francuska, sada mogu da sarađuju, ne samo na ekonomskom planu, nego i kultura, kako je istaknuto, može biti tačka spajanja.

“Karavan putuje kroz 20 gradova u BiH, prikazujući francuske i njemačke filmove, a do sada je bio u devat gradova, jer nosimo poruku da svi možemo biti prijatelji i sarađivati kao i naše dvije zemlje koje su dugo bile neprijatelji”, kazala je na otvaranju ambasador Ueber.

Ona je kazala da, uz praćenje svih mjera sigurnosti u sprečavanju širenja virusa korona, pokušavaju okončati ovaj projekat i to na način da što više gledalaca bude na predstavama.

Direktor francuskog instituta u BiH Žan-Kristof Tabuj je napomenuo da je ovo samo nastavak saradnje s Trebinjem, za koje se zna da je drugi grad u BiH po broju učenika koji uče francuski jezik, pa je Francuskoj ovaj grad zbog toga i vrlo važan.

“U sklopu kulturne saradnje imamo u planu osnivanje jednog dvojezičnog odjeljenje u vašoj gimnaziji, što bi bilo prvo dvojezično odjeljenje u Republici Srpskoj, kojoj, zajedno sa drugim gradovima, i ovim karavanom želimo približiti naš jezik i našu kulturu, kao i njemačku kulturu i saradnju s njima”, istakao je Tabuj.

Filmski karavan, koji je zamišljen da se u 20 gradova BiH prikazuju različiti njemački i francuski filmovi, svoj put je započeo u Sarajevu, a do sada je gostovao u gradovima poput Banjaluke, Prijedora, Doboja, Bihaća, Maglaja, Mostara, Gradiške, a završavaju sa Bijeljinom i Bugojnom, pišu Nezavisne.

Oznake: Trebinje