Festival u Trstu: Nagrade za tri srpska filma i Mikija Manojlovića

01.02.2021. | 16:51

Srpski filmovi – “Otac” Srdana Golubovića, “Moj jutarnji smeh” Marka Ðorđevića i “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” Borisa Miljkovića osvojila su nagrade na 32. Filmskom festivalu u Trstu, dok je glumac Predrag Miki Manojlović ovjenčan prestižnim priznanjem “Istočna zvijezda”.

Film “Otac” Srdana Golubovića je u Trstu donio Srbiji dvije nagrade – Nagradu publike za najbolji igrani film i Nagradu CEI (Centralnoevropske inicijative), za film koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.
U glavnom takmičarskom programu festivala, koji je održan u onlajn formatu i završen sinoć, specijalno priznanje stručnog žirija ponio je i nezavisni cjelovečernji igrani film “Moj jutarnji smeh” scenariste i reditelja Marka Ðorđevića.

Specijalno priznanje u odjeljku koji je pokrivala nagrada “SkyArte” osvojio je dugometražni dokumentarac “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” autora Borisa Miljkovića.
Na koprodukcionom marketu festivala WEMW (When East Meets West – Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva dokumentarna filma koje je na ranijih konkursima podržao Filmski centar Srbije. Novi film Srđana Keče “Muzej revolucije” većinski je srpska produkcija, a “Pomirenje” Marije Zidar je manjinska srpska koprodukcija.
Odjeljak “This is IT” istog koprodukcionog marketa, predviđen je za projekte u nastajanju i tu je nagrađen budući dugometražni igrani film scenariste i reditelja Dušana Milića “Mrak”, koji je u Trstu dobio Specijalno priznanje njihovog žirija, a nastaje uz podršku FCS.

U tom horor ostvarenju čija je radnja smještena na Kosovo, igraju Slavko Štimac, Nikola Rakočević, danska glumica srpskog porijekla Danica Čurčić, Italijan Flavio Parenti, Slaviša Čurović….
Na Festivalu u Trstu glumac Predrag Miki Manojlović dobio je prestižnu nagradu “Istočna zvijezda 2021” (Eastern Star) i njemu u čast na otvaranju festivala je prikazan film “Podzemlje” Emira Kusturice, koji je laureat Zlatne Palme Kanskog festivala 1995. godine.