“Evropska noć pozorišta” u Banjalučkom studentskom pozorištu

21.11.2021. | 11:40

U Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta sinoć je svečano obilježena “Evropska noć pozorišta”, odnosno činjenica da Evropa duže od deceniju slavi ovaj praznik.

Banjalučko studentsko pozorište se odmah priključilo ovoj  evropskoj manifestaciji koja se tradicionalno održava svake treće subote u novembru mjesecu.

“Jednodnevna manifestacija posvećena scenskim umjetnostima, pozorište stavlja na glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja pozorišnih radnika i publike. Sinoćnji događaj je u Studentskom pozorištu bio i noć otvorenih vrata kada je publika mogla da uđe u prostorije i vidi iz druge vizure, upozna se sa scenskim prostorom, glumačkom garderobom, tonskim i svjetlo kabinom, šminkernicom, fundusom kostima i rekvizitom. U finilnom dijelu programa mladi glumci Bojana Škrbić, Željana Maglov i Stefan Jarić izveli su komične imitacije pod mentorstvom glumca Vladimira Đorđevića i nasmijali publiku do suza”, poručili su iz Studentskog pozorišta.

“Evropska noć pozorišta” potvrđuje da se radi o umjetničkom projektu u kojem uživaju svi koji žive kulturu (izvođači, muzičari, scenski radnici i ostali profesionalci), a posebno gledaoci koji u ovoj noći dobiju više nego drugih pozorišnih večeri (besplatne ulaznice, prateći programi, ulaznice po promotivnim cijenama, priliku da obiđu i upoznaju se sa pozorišnim prostorijama). “Evropska noć pozorišta” Studentsko pozorište uvezuje u jedinstvenu evropsku porodicu kulture i teatra.

“Veoma mi je drago i počastvovana sam što sam učestvovala u obilježavanju Evropske noći pozorišta. Vladimir Đorđević bio je mentor predstavi koja je obilježila ovaj događaj. Pokazao se kao izvrstan pedagog i profesor glume. Takođe bih se zahvalila gradu Banja Luci koja je pokrovitelj ovog pozorišta i samog događaja, a neizostavan je i reditelj Aleksandar Pejaković bez kojeg ovoga ne bi bilo”, rekla je glumica Željana Maglov.

Njena kolegica Bojana Škrbić istakila da joj je velika je čast što je dobila šansu da učestvujem u ovom projektu.

“Pored toga što sam stekla novo iskustvo,upoznala sam veoma talentovane ljude. Htjela bih da se zahvalim Vladimiru Đorđeviću koji je radio sa nama i davao korisne savjete i Aleksandru Pejakoviću bez kojeg ne bi bio ni realizovan ovaj projekat”, rekla je ona.

Glumac Stefan Jarić istakao da mu je drago što je radio sa ovakvom ekipom.

“Zadovoljstvo mi je da smo imali priliku da s ovom našom predstavom obilježimo ‘Evropsku noć pozorišta’. Zahvaljujem se Aleksandru Pejakoviću na ovome što je isplanirao za nas, da odigramo, jer da nije bilo njegove ideje o ovome, ovoga ne bi ni bilo, zahvaljujem mu se i na tome što je izabrao pravu osobu da nas pripremi za ovo i zato se zahvaljujem i Vladimiru Djordjeviću, koji nas je stvarno pripremio što je najbolje mogao za ovo kratko vrijeme, koje smo imali da se pripremimo”, kazao je Jarić.

Mentor Vladimir Đorđević podvukao da mu je bilo divno iskustvo radeći sa ovom ekipom mladih i talentovanih ljudi.

“Drago mi je sto smo ona ovakav nacin obilježili Evropku noć pozorišta u Studentskom pozorištu i na neki način doprineli kulturi grada Banaluke. Nadam se da ćemo imati priliku da opet nastupamo pred publikom”, istakao je Đorđević.

Naredna Evropska noć pozorišta biće održana 19. novembra 2022. godine.