Etno grupa „Nebeska Krajina” promovisala pjesmu i spot VIDEO

05.09.2021. | 21:57

Znaš li rode mili gdje su sveta mjesta, gdje je Grmeč gora, Petrovačka cesta? Tamo su svetinje i crkve i preci, manastiri sveti i krajiški sveci. Za Grmečom gorom moje srce pati, iz Krajine moje zove moja mati…

Stihovi su to pjesme „Znaš li rode mili gdje su sveta mjesta” etno grupe „Nebeska Krajina” za koju je večeras u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu promovisan spot.

Pjesma je snimljena s blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija, u okviru projekta Zove Crkva, zovu preci, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Pokrovitelj spota je produkcija Zaboravljeni korijeni.

U toku promocije nastupili su mlađi i stariji članovi etno grupe „Nebeska Krajina”, a prisutnima se obratio protoprezviter Bojan Mitrić, paroh petrovački koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio na podršci, posebno pokroviteljima spota.

Profesor pravoslavne vjeronauke u Mješovitoj srednjoj školi Bosanski Petrovac i autor projekta i pjesme Predrag Vujić istakao je da ova pjesma ima za cilj očuvanje vjerskog nacionalnog i jezičkog identiteta srpskog naroda u Krajini, te promociju bogate duhovne, kulturne i istorijske baštine.

-Krajina i Petrovačka cesta su uvijek inspirativne i ovo je tek početak našeg stvaralaštva na polju njegovanja krajiške, etno i duhovne pjesme, te njegovanja tradicije naših predaka – istakao je Vujić, navodi Glas Srpske.

Spot je objavljen na jutjub kanalu Vjeronauka nauka Života.

Na promociji je bio prisutan veliki broj Krajišnika, Petrovčana i gostiju iz Ribnika i Drvara, a stihovi o rodnom kraju nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

 

 

Oznake: Pjesma