Dvogodišnja borba porodice Gajić: Film “Lica Lafore” prikazan u Brazilu

09.11.2020. | 14:20

Film “Lica Lafore”, režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS/), prikazan je na međunarodnom filmskom festivalu “Raridades”, koji se ove godine održava u brazilskom gradu Sao Paolo, saopšteno je iz Službe za komunikaciju i promociju RTRS-a.

Na festivalu je prikazano 30 nagrađivanih filmskih ostvarenja iz isto toliko zemalja. U saopštenju je navedeno da se ovaj, najveći južnoamerički filmski festival posvećen zdravlju i rijetkim bolestima, održava u organizaciji Brazilskog udruženja pulmonalnih bolesti.

Festival su podržalali ministarstva kulture i turizma te zemlje, brazilsko udruženje genetičara i udruženja za rijetke bolesti Brazila. Iz RTRS-a podsjećaju da je film “Lica Lafore” osvojio brojne nagrade i priznanja, a, osim na međunarodnim filmskim festivalima, prikazan je i na medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta.

Film je prikazan i na 32. Kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija “Jonis farmaceutikals” (Ionis Pharmaceuticals) u San Dijegu, na 91. Kongresu neurologa NJemačke u Berlinu i na “AKH” klinici u Beču.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, a prikazan je i u francuskom parlamentu, u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz RTRS-a ističu da je dugogodišnja borba porodice Gajić nada za mnoge koji bitku biju sa opakom i dosad neizlječivom bolešću.

Oznake: Brazil